Slovenija
360 ogledov

Ali Erik Brecelj še operira?

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Anže Petkovšek
Direktor onkološkega inštituta Janez Remškar, ki ga je vlada danes razrešila, je zahteval vnovičen, zunanji pregled pravne analize, ki je bi bila podlaga za odpoved delovnega razmerja Eriku Breclju. Ta po neuradnih informacijah ne operira več.

Vlada je razrešila generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana Janeza Remškarja. Svet inštituta je Remškarja razrešil 9. septembra, očitali so mu neuresničevanje sklepov sveta inštituta. Remškarja naj bi kot v. d. direktorice zamenjala ZlateŠtiblar Kisić, pravnica, ki je na zahtevo Remškarja pripravila pravno mnenje na podlagi katerega je Remškar pretekli teden začel postopek prekinitve razmerja kirurgu Eriku Breclju. 

Kirurg Erik Brecelj naj bi po tem, ko je začel teči postopek za odpoved njegovega delovnega razmerja, na Onkološkem inštitu (OI) delal samo še ambulantno, pri operacijah pa zgolj asistiral.

Remškar: Brecelj je na programu operacij

Po Remškarjevih besedah je ministrstvo že prosilo zbornico za zunanji nadzor. (F | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Brecelj se na naše klice še ni odzval, je pa generalni direktor Janez Remškar še pred razrešitvijo sporočil, da o  predaji kliničnega dela Erika Breclja ni uradno informiran. "Je pa iz današnjega programa operacij razvidno, da je dr. Brecelj danes razpisan za operativni program v dveh operacijah, v eni v vlogi kirurga operaterja, v drugi v vlogi kirurga asistenta," pravi Remškar. 

Postopek odpuščanja zamrznjen

Kot so nam pojasnili na Onkološkem inštitutu, je postopek prekinitve delovnega razmerja Eriku Breclju zamrznjen. "Zaradi izjav pomočnice za pravno področje v medijih, ki so v nasprotju z njenim pisnim pravnim mnenjem o obstoju razlogov za odpoved delovnega razmerja dr. Breclju, sem se odločil, da bom dal mnenje v preverbo zunanjim pravnim strokovnjakom," je pojasnil  Remškar.

Štibar Kisičeva: Kršitve niso tako hude, da bi bilo treba prekiniti delovno razmerje

Štibar Kisičeva je v analizi intervjuja, ki ga je Brecelj dal za Večer, ugotovila, da je Brecelj kršil Pravilnik od dostopu informacij javnega značaja, ko je v intervju govoril o zadevah, o katerih bi glede na pravilnik govorilo le vodstvo OI ter kršil navodila na podlagi katerih lahko zaposleni na OI v javnosti nastopa le z dovoljenjem vodstva.  

Štibar Kisičeva je kasneje dejala, da so v analizi ugotovljene kršitve, vendar pa ne gre za kršitve, na podlagi katerih bi bilo treba prekiniti delovno razmerje. 

Onkološki inštitut | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Remškar ministrici: Na delo sveta so vplivale interesne skupine

Janez Remškar je še danes, preden ga je vlada razrešila, ministrici Milojki Kolar Celarc poslal odprto pismo. Za to se je odločil, ker, kot pravi, ne najde druge poti, saj ga ministrica kljub številnim prošnjam od februarja ni želela sprejeti na sestanek.

V pismi Remškar opozarja na nekoordiniran razvoj radiologije v Mariboru, kar ima lahko tako strokovne kot poslovne negativne posledice. Remškar opozarja, da je za ministrstvo za tematika "drugorazredna v primerjavi z urejanjem kadrovanja na OI".Opozarja tudi na slabo delo Darinke Miklavčič, predsednice Sveta OI. "Gospa predsednica je (milo rečeno) nespretno in pogosto vodila delo Sveta in se v slabi oceni razmer na OI in samega delovanja OI povezala s posamezniki oziroma skupinami, ki jih v delovanju vodijo zgolj lastni problemi in interesi."

So na Miklavčičevo pritiskali radiologi?

Remškar tukaj najverjetneje misli na zaposlene na območjih sevanja, ki imajo skrajšan delovni čas in več dopusta. Ob začetku mandata je Remškar ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozval, naj te pravice ukine. 

Glede na veljavne predpise mejna vrednost izpostavljenosti sevanju ne sme preseči 20 milisevertov (mSv) na leto. Zaposleni v nuklearni medicini in interventni radiologiji spadajo med bolj izpostavljene, vendar njihova izpostavljenost nikoli ni presegla 5 mSv na leto, zagotavljajo na OI. Remškar pravi, da bi na račun ukinitve teh pravic na OI, kjer kadra primanjkuje, lahko dodatno zaposlovali.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • blueone 18:41 20.oktober 2015.

    Erika Breclja za predsednika!

  • Papaja Popi 17:43 20.oktober 2015.

    Zjebali bodo celo Slovenijo.

  • novispenjac 16:55 20.oktober 2015.

    če odprete TRR takoj prispevam breclju za odvetnike. edini kvaliteten zdravnik s hrbtenico!