Slovenija
20 ogledov

Ali Islandija drvi v novo krizo?

Islandija Shutterstock
Islandija bi se lahko kmalu znašla pred novim pokom nepremičninskega balona, če vlada ne bo spremenila politike, ki investitorjem prepoveduje odliv denarja iz države, opozarjajo ekonomisti.

Zaradi islandskega programa za izhod iz krize se v tej otoški državi manj kot štiri leta po bankrotu oblikuje nov nepremičninski balon.

Cene novih stanovanj so namreč v zadnjem četrtletju v primerjavi s koncem prvih treh četrtletij leta 2010 dobesedno podivjale – zvišale so se za kar 40,1 odstotka, ocenjujejo statistiki.

Povprečna cena stanovanjskih hiš pa se je po podatkih tamkajšnje centralne banke v prvem letošnjem četrtletju zvišala za 11,3 odstotka.

Tuji investitorji vlagajo v nepremičnine

Da se na nepremičninskem trgu že kažejo prvi znaki pregrevanja, so krivi ukrepi, ki jih je tamkajšnja vlada sprejela po bankrotu države.

Leta 2008 je tako država uvedla kontrolo nad tečajem islandske krone in preprečila odliv kapitala iz države.

Veliko tujih investitorjev, ki so zaradi ugodne davčne zakonodaje pred krizo selili denar na Islandijo, več kot osmih milijonov kron denarja po sprejetju omejitev niso mogli odnesti iz države. Ker bodo omejitve veljale še vsaj do leta 2015, jim tako ni preostalo drugega, kot da denar oplemenitijo z vlaganjem v nepremičnine.

"Če se bo to nadaljevalo, bo to v naslednjih dveh letih vodilo v nepremičninski balon," je dejal ekonomist Asgeir Jonsson. "Obstaja velika nevarnost oblikovanja nepremičninskega balona v ekonomiji, ki ima veliko kontrolo nad kapitalskimi tokovi."

Vse višja inflacija

Islandija je po kolapsu bančnega sistema leta 2008 padla v globoko recesijo, a se je že v prvi polovici leta 2010 uspela vrniti na pot gospodarske rasti. Od takrat naprej beleži stopnje rasti, ki so višje od tistih v evropskih državah in ZDA.

Letos tako načrtujejo triodstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 3,9-odstotno. Gospodarsko rast, kot poroča Bloomberg, poganja potrošnja gospodinjstev.

Centralna banka je od avgusta lani zaradi vse višje inflacije že štirikrat zvišala obrestno mero, ki je trenutno na 5,5 odstotka.

Aprila so se cene življenjskih potrebščin namreč povišale za 6,4 odstotka, so izračunali tamkajšnji statistiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.