Slovenija
79 ogledov

Ali je dolg, za katerega komitenti PBS niso vedeli, potrebno plačati?

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Ali je dolg, za katerega komitenti PBS niso vedeli, potrebno plačati? "Ob zapiranju računa so mi zagotovili, da ne," nam je povedala bralka.

Po združitvi Poštne banke Slovenije (PBS) in Nove KBM so pred dobrim mesecem nekdanji komitenti PBS, ki svojih računov niso uporabljali več kot eno leto, dobili obvestilo o stroških, za katere večina niti ni vedela, da obstajajo. Nova KBM je zahtevala plačilo stroškov in hkrati sporočila komitentom, da jim bo skladno z zakonodajo ukinila račune 28. novembra.

Bralka, ki je po obvestilu NKBM račun zaprla v imenu sina, pa nam je sporočila, da so ji na Pošti Slovenije zagotovili, da dolga ob ukinitvi vpogledne hranilne vloge, torej knjižice, ni potrebno plačati. "Če račun zapremo do roka, plačilo starega dolga, naj ne bi bilo potrebno," je pogovor na eni izmed poštnih poslovalnic povzela bralka. Kot so ji dali vedeti, dolga Nova NKBM, ki je terja dolžnike nekdanje PBS, ne bo terjala.

Kaj pravijo na banki? "Strankam, ki se do izteka dvomesečnega odpovednega roka (to je do 28.11.) ne bodo odzvale, bomo pogodbo prekinili in račune zaprli. Tako bomo preprečili nastajanje morebitnega novega dolga, pri čemer pa dosedanji dolg ostaja," so nam pojasnili na NKBM, pri čemer na vprašanja, ali bodo dolg izterjali, ne odgovarjajo. 

Vsaj teoretično bi lahko banka dolg terjala preko sodišča. Če bi se banka odločila za ta korak, bi stroški izvršbe nekdanje komitente po žepu udarili celo bolj kot dolg. Poleg stroškov sklepa mora dolžnik namreč poravnati tudi bančne stroške izvedbe izvršbe, ki jih banke zaračunajo po ceniku.

Dolg, ki ga od več tisoč posameznikov terja banka, je pri komitentih s hranilnimi knjižicami nastajal, po tem ko je PBS spremenila cenik in začela za "vodenje transakcijskega računa s hranilno knjižico" zaračunavati vodenje računa. Uporabniki o tem povečini niso bili obveščeni.

Tistim, ki so se odločili, da bodo stroške poravnali in bodo hranilno knjižico obdržali na NKBM, pa se obeta celo majhno znižanje stroškov. Vodenje stroškov se iz 4,1 evra na kvartal spreminja v 1,36 evra na mesec, kar letno znese osem centov manj.

Komentarjev 3
  • dezurni 09:11 21.november 2016.

    Ne boste verjeli, da smo na to že pred meseci opozarjali! Bomo pa vsekakor znova preverili. http://www.zurnal24.si/vplacal-za-dva-tisocakov-prispevkov-v-evidenci-pa-se-nic-pokojninske-dobe-clanek-270841Lp, Barbara Eržen

  • francl12 22:06 20.november 2016.

    "Vodenje stroškov se iz 4,1 evra na kvartal spreminja v 1,36 evra na mesec, kar letno znese osem centov manj."OJEJ, MATEMATIKA ZA 1 RAZRED!!!!

  • Gigiiinjo 18:44 20.november 2016.

    ena za vaše raziskovalne novinarje.a veste da se študentom že skoraj dve leti trga za pokojninsko zavarovanje od plače pa ZPIZ ne vodi evidence za njih? dejansko jim je država denar ukradla in jim ni priznala niti dneva delovne ...prikaži več dobe :)) malo o tem pišite kaka kraja se dogaja