Slovenija
93 ogledov

Ali je kaj trden most?

testenine trdnost
1/15
Fotosmedia
Na mariborski fakulteti za gradbeništvo peto leto zapored tekmujejo v izdelavi mostov iz testenin. Konstrukcije lahko nosijo več deset kilogramov obremenitve.

Na tekmovanju ekipe sprojektirajo in zgradijo most iz špagetov ter nato tekmujejo v njihovi vzdržljivosti pod različnimi obremenitvami. Letos se za zmago poteguje enajst ekip, pri čemer prvič sodelujejo tudi srednješolci. Dve ekipi sta iz tujine, in sicer iz Tuzle in Niša. Ekipe so začele z delom v torek, danes pa so svoje mostove postavile na ogled in preizkusile njihovo trdnost.

Pričakujejo rekord

Mitja Beber, eden od organizatorjev, je dejal, da so letos spremenili pravila. Zaradi povečanega predpisanega razpona in teže mostu pričakujejo, da bodo zgrajeni mostovi prenesli še večje obremenitve kot v prejšnjih letih. Trenutni rekord je padel pred dvema letoma, ko je zmagoviti most prenesel 27 kilogramov bremena.

Mostovi iz špagetov so svojevrsten dosežek, saj lahko nosijo tudi do 70-kratnik svoje lastne teže. Seveda če se ga ustrezno načrtuje in sestavi. Pomembna sta torej tako pravilnost izračunov kot natančnost gradnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.