Slovenija
37 ogledov

Ali je zemlja sploh ista?

Rezultati analize, ki jo je naročil okoljski inšpektorat, naj bi bili znani kone Žurnal24 main
Vzorci. Čakajo še na rezultate analize, ki jo je naročil okoljski inšpektorat.
Še vedno ni rezultatov

Analize. “Treba je počakati še na analizo zemlje, ki jo je naročil Inšpektorat za okolje in prostor pri neodvisnem Kemijskem inštitutu Ljubljana. Predhodno so bile narejene analize zemlje, odpeljane iz Celja v Dogoše, in še dve dodatni. Po vseh rezultatih bo možno povedati, ali gre za isti kup zemlje ali ne,” pravi Cvetka Ribarič Lasnik, direktorica inštituta za okolje in prostor, ki je izdelal analizo vzorcev zemlje iz Dogoš. Ta je pokazala presežene kritične vrednosti nevarnih snovi za kadmij, svinec, cink in arzen.

"Analize so pokazale, da so vsebnosti težkih kovin v tej zemlji 80 odstotkov pod mejnimi vrednostmi,” pravi Renato Hlade, direktor predelovalnega centra (PC) Gokop v Dogošah, kamor je bilo z gradbišča poslovno-trgovskega središča Harvey Norman v Celju pripeljanih skoraj 20 tisoč ton zemlje. “Prav tako je analiza pokazala, da črne kepe niso katran,” zatrdi Hlade.

Hlade napoveduje tožbe
Vzorce zemlje so vzeli strokovnjaki iz podjetja ERICo Velenje, kjer so tudi opravili analize in izdelali oceno odpadka. “To nas je stalo 18 tisoč evrov,” dodaja Hlade, ki je že pred časom napovedal, da bo stroške analize, če bo ta potrdila, da je z zemljo vse v redu, na koncu plačal nekdo drug, zato so že sprožili nekatere sodne 
postopke.

Čakajo na inšpektorja
Na dveh kupih je v PC Gokop po besedah Hladeta še vedno od 12 tisoč do 13 tisoč ton te zemlje. Ker je inšpektor za okolje in prostor lani po zavrnitvi zemlje na odlagališču nenevarnih odpadkov na Pragerskem – ker so v njej zaznali katran – prepovedal nadaljnjo predelavo, zemlja že eno leto čaka v PC. “Zemljo bomo predelali, ko nam bo inšpektor to dovolil. Odstraniti pa moramo točkovne obremenitve, kot so opeka in plastenke, torej vse, kar ni zemljina,” sklene Hlade.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.