Slovenija
19 ogledov

Ali Kangler vrača udarec?

Franc Kangler je na tiskovno konferenco prinesel ptičjo hišico in drva. (Foto: Ž Žurnal24 main
Preiskave. Kangler, Simonič Steinerjeva in Hajnšek z ovadbami nad policijo. Kresalove (še) ni med ovadenimi.

Maribor. “Na Vrhovno državno tožilstvo RS sem v petek zoper sedem oseb podal kazensko ovadbo,” je včeraj na prvem srečanju z novinarji po tem, ko so ga 4. maja za 16 ur pridržali, pojasnil Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor (MOM). Ovadbo sta zoper tri osebe podala tudi Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave MOM, in Ivan Hajnšek, direktor občinske Snage; tudi njima je bila v preiskavi odvzeta prostost.

Vsi ovadeni so, kot je potrdil Kangler, zaposleni na policiji. Med njimi pa “za zdaj ni ministrice Katarine Kresal”. Kangler, Simonič Steinerjeva in Hajnšek so se za ovadbe odločili, ker so prepričani, da so nekateri na policiji zlorabili uradni položaj, nevestno delali v službi in izdajali tajne podatke. “Podal bom tudi odškodninske tožbe,” je dodal župan, ki je včeraj podal svoj pogled na nedavne kriminalistične preiskave. Direktorica je dodala, da so jim bile kratene nekatere pravice in da se sprašuje, “kje so zdaj informacijska pooblaščenka, varuhinja človekovih pravic in podobni”.

Želi opravičilo Kresalove
Kangler je med tiskovno konferenco še enkrat pojasnil, da ni kriv za nobeno od šestih dejanj, ki so mu bila očitana v odredbi za hišno preiskavo. Med drugim je ministrico Kresalovo pozval, naj se mu javno opraviči za izjavo, dano v Pogledih Slovenije na TV Slovenija.

Na generalni policijski upravi (GPU) so včeraj potrdili, da so ovadbe prejeli. “Ta kriminalistična preiskava se v ničemer ne razlikuje od drugih obsežnih in kompleksnih preiskav, tudi ne po povračilnih ukrepih,” so pojasnili na GPU. Podane ovadbe zoper policiste zato na GPU razumejo kot odvračanje pozornosti od obstoječih sodnih postopkov. Dodali so, da je po njihovem mnenju policija v tem primeru tudi pri obveščanju javnosti dosledno upoštevala veljavne predpise. Na Policijski upravi (PU) Maribor pa ovadb še niso želeli komentirati.

Kanglerjevih šest
Toplarna. Očitano mu je bilo jemanje podkupnine, kar zanika. Od podjetja Mik naj bi dobil stavbno pohištvo za menjavo zemljišč pod Pohorjem. Kangler navaja, da je med ovadbe zoper sedmerico priložil dokumente, ki izpodbijajo navedbe v odredbah; na tiskovni konferenci je dokumente pokazal le od daleč.

Pravoslavna cerkev. Očitano mu je bilo oškodovanje MOM v višini pol milijona evrov s tiho prodajo zemljišča mariborski Pravoslavni cerkvi. “Kako lahko policija zapiše takšno trditev brez sodnega cenilca?” se je vprašal Kangler; predložil je sklep mestnega sveta, ki je potrdil prodajo omenjenega zemljišča. Pravi, da ima tudi cenitev sodno zapriseženega cenilca, ki je zemljo ocenil po vrednosti, kot je bila prodana pravoslavcem.

Stanovanje v Portorožu. Župan je bil osumljen tudi jemanja podkupnine v obliki uporabe stanovanja v Portorožu za posredovanje posla pri gradnji komunalnih priključkov. “Nikoli nisem uporabil tega stanovanja. Ne jaz ne moji prijatelji. Pojma nimam, za kaj gre,” se je zagovarjal Kangler.

• Ptičja hišica. Očitani so mu bili sprejemanje koristi in nezakonito posredovanje od Ivana Hajnška v obliki računalniške opreme, spletne kamere (najdena v ptičji hišici) v skupni vrednosti pet tisoč evrov ter postavitev spletne strani in antene za brezžični dostop do interneta za Lovsko družino (LD) Duplek v vrednosti tri tisoč evrov. “Nič od tega ne drži. Vsak, ki hodi v prvi razred, lahko vzame računalnik, gre do objekta LD Duplek in ugotovi, da tam ni nobene antene. Ali pa gre na Google in lahko ugotovi, da do danes niso urejene spletne strani LD Duplek,” je pojasnil Kangler in dodal, da ima za kamero v ptičji hišici, ki sploh ne bi smela biti predmet preiskave, vso ustrezno dokumentacijo.

• Obrežje Drave. Osumljen je bil sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pri pridobivanju posla za javno podjetje Nigrad v Dravskih elektrarnah Maribor (Dem). Kot je pojasnil, ima pogodbo med MOM in Demom, ki po njegovem mnenju dokazuje, da posredovanja, ki mu je očitano, ni bilo.

• Apartma na Pohorju. Župan je osumljen, da naj bi od neznane osebe prejel darilo v vrednosti najmanj 98 tisoč evrov, za kolikor ceneje naj bi dobil apartma na Pohorju. V zameno naj bi dodelil koncesijo Športnemu centru Pohorje. Kot navaja Kangler, lahko dokaže, da je podjetje, od katerega je kupil apartma, že šest mesecev pred tem neuspešno prodajalo omenjeno nepremičnino za 106 tisoč evrov, zato so znižali ceno. Naj spomnimo, da je Kangler ta apartma kupil za 82 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.