Slovenija
115 ogledov

Ali Ljubljano v ponedeljek čaka prometni kolaps?

Dunajska cesta
1/9
Anže Petkovšek
Čeprav bi se morala dela na Dunajski cesti po prvotnem planu končati že konec avgusta, utegne Ljubljana že v ponedeljek doživeti prometni kolaps, saj bo Dunajska vse do srede tedna popolnoma neprevozna za promet. Janković svetuje kolo.

"Že sedaj so včasih v konicah kolone do Kosez, kaj bo še, ko se bodo ljudje vrnili z dopustov," 
bralko skrbi zaradi obnove severne obvoznice, ki še ni končana in bo potekala vse do sredine 
septembra. Zastoje je ob povečanem prometu pričakovati tudi na Dunajski cesti, kjer so se dela zavlekla dlje, kot je bilo predvideno in je gneča že zdaj v prometnih konicah velika.

Zapora Dunajske ceste | Avtor: MOL MOL
Zaradi obnove Dunajske ceste na odseku med Tolstojevo ulico ter Posavskega ulico bodo do 11. 
septembra 2016 v križiščih z Dunajsko cesto za ves promet zaprte Tolstojeva, Posavskega, Baragova in Dimičeva ulica.

"Promet po Dunajski cesti bo potekal le po enem voznem pasu v vsako smer, mestni avtobusi na linijah 18 in 18L bodo vozili po spremenjeni trasi: Dunajska cesta, Servisna cesta (Ulica Janeza Porente), Vojkova cesta, Božičeva ulica," sporočajo z Mestne občine Ljubljana.

In še uničujoči as iz rokava - popolna zapora

Ker so dela očitno potekala prepočasi, so v petek v zadnjem hipu napovedali še en ukrep. Med nedeljo in sredo bo Dunajska cesta zaprta za ves promet med Linhartovo cesto in Trgom OF. Na MOL pozivajo vse udeležence v prometu k strpni vožnji in razumevanju, čeprav bo tega bržkone zelo malo, saj so počitnice za veliko večino zaposlenih praktično končane in se vračajo v ustaljene službene obveznosti, kar bi tudi v običajnih razmerah pomenilo gost promet.

Župan Ljubljane Zoran Janković po pisanju časnika Dnevnik poziva k čim večji uporabi javnega prevoza ali koles, če pa se avtu ne morejo odpovedati, voznikom priporoča uporabo obvoznice, čeprav ta na njenem severnem delu že tako nudi okrnjene možnosti, saj so zaradi hkratne prenove zaprti določeni izvozi in uvozi. Tako bodo prav v nedeljo zaprli izvoz na Celovško cesto iz smeri Šiške proti Bežigradu, hkrati bo še ves teden zaprt izvoz z obvoznice na Litostrojsko cesto.  

Septembra na obvoznico več vozil

Obnova severne ljubljanske obvoznice sicer poteka po načrtih, kar pomeni, da bo promet nemoteno stekel v sredini septembra. 

Obremenitev severne ljubljanske obvoznice | Avtor: Dars Dars
"Promet se bo zagotovo povečal, vendar glede na pretekle izkušnje, s sredine junija, pred začetkom počitnic, ko je bil ravno tako visok, dodatnih zastojev zaradi samih del ne pričakujemo," pravijo pri Družbi za avtoceste Republike Slovenije. 

Dodajajo, da je promet živa stvar in se vseskozi spreminja, zato lahko do zgostitve in občasno zastoja vedno pride. Uporabnikom obroča zato svetujejo, naj še naprej spremljajo prometne infomracije, tudi na poti, npr. prek radia, in se o razmerah na pot v službo ali po opravkih pozanimajo še pred odhodom.

Ne ogledujte gradbišča, vozite tekoče

"Resen zastoj lahko nastane v primeru izrednega dogodka, npr. nesreče, zato uporabnike obroča prosimo, naj vozijo strpno, s predpisano varnostno razdaljo in naj bodo v delovni zapori posebej pozorni in upoštevajo signalizacijo," opozarjajo pri Darsu. To velja še zlasti na priključkih na relaciji med krožiščem Tomačevo in Celovško cesto, saj so uvozi na H3 pod znakom stop.

Vozniki lahko k zmanjšanju morebitnih zastojev veliko prispevajo tudi tako, da se skozi zaporo vozijo čim bolj tekoče, brez ogledovanja gradbišča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Bizgec 14:36 28.avgust 2016.

    Kdo pa pravi, da niso bile? Saj je bil po volitvah rok za pritožbe. Če pritožb ni nihče podal, se mora predpostaviti, da so bile poštene.Če ti rezultati volitev niso bili všeč, to še ne pomeni, da niso bile poštene.

  • prider 13:45 28.avgust 2016.

    Verjamem, da se bo tudi naš župan Janković sedaj v službo peljal s kolesom (Vinterca - Rotovž je približno 6 kilometrov).

  • Avatar Zala
    Zala 13:39 28.avgust 2016.

    Namesto, da bi bili veseli, da bo Vilharjeva bolj pretočna, samo sitnarite. Koliko je še cest v naši ljubi domovini, ki bi jih bilo potrebno popraviti in bi prebivalci z veseljem sprejeli zaporo, samo da se uredi. .... ....... Rekonstrukcija ...prikaži več obeh cestišč zahteva zaporo in dela se bodo končala zadnji dan počitnic. Kaj bi še radi?