Slovenija
48 ogledov

Ali mi bo crknil televizor?

Za socialno ogrožene je že kupljenih okoli štiri tisoč digitalnih sprejemnikov. Žurnal24 main
Digitalizacija. Od 1. decembra analogni signal le še za peščico gospodinjstev.

Oddajanje. Na Kanalu A, drugem programu nacionalne televizije in TV3 bodo lahko gledalci 15. novembra med 19.00 in 19.30 preverili, ali signal spremljajo prek analognega ali digitalnega signala. Za 15 minut bodo namreč ugasnili analogni oddajnik. Če bo slika izginila, bo to pomenilo, da se televizijski programi spremljajo prek analognega signala, sicer pa prek digitalnega.

Analogni signal bo za 96 odstotkov slovenskega ozemlja ugasnil 1. decembra ob 3. uri.

POP TV ostaja, kjer je
Multipleksanje. V multipleksu A, ki ga upravlja nacionalka, tudi po 1. decembru ostaja Pro plus: “Kdaj se izteče zdajšnja pogodba, je poslovna skrivnost. Ali bomo po izteku ostali v multipleksu A, pa je stvar pogajanj. Stvar biznisa,” je včeraj pojasnil generalni direktor Pro plusa Pavel Vrabec.

Ostaja še 120 analognih
“Ugasnjenih bo 83 analognih oddajnikov, še vedno pa jih bo oddajalo 120,” pojasnjujejo na RTV. Minister za visoko šolstvo in znanost Gregor Golobič dodaja, da bodo takrat izključili vse večje in bolj znane oddajnike, medtem ko bo 120 manjših (pokrivajo štiri odstotke slovenskega ozemlja), delovalo najpozneje do konca junija prihodnje leto.

Država nakup opravila
Država je za socialno ogrožene (tiste, ki so oproščeni plačila RTV-prispevka), ki TV programe spremljajo prek sobne ali strešne antene, že kupila okoli štiri tisoč digitalnih sprejemnikov, pravi Golobič in dodaja, da so za enega odšteli manj kot 40 evrov.

Na ministrstvu poudarjajo, da mora digitalizacija skrbeti le tiste, ki TV programe lovijo prek sobne ali strešne antene: “Vsem drugim se z digitalnim prehodom ni treba obremenjevati.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.