Slovenija
29 ogledov

"Ali minister namenoma uničuje vojsko?"

Slovenska vojska Anže Petkovšek
"Zaradi varčevalnih ukrepov se je minister odločil zakonska merila neupravičeno zaostriti in vojaške osebe vnovič postaviti v bistveno manj ugoden položaj od drugih javnih uslužbencev,“ pravijo v sindikatu ministrstva za obrambo.

Sindikat je od ministrstva za obrambo prejel obvestilo, da vojakom, podčastnikom in častnikom ne podaljšujejo pogodb o zaposlitvi za določen čas "ne glede na zakonska določila". "Zaradi varčevalnih ukrepov Vlade Republike Slovenije se je minister za obrambo odločili zakonska merila neupravičeno zaostriti in vnovič vojaške osebe postaviti v bistveno manj ugoden položaj od drugih javnih uslužbencev in pri tem izkoristil ranljivost vojaških oseb zaposlenih za določen čas,“ pravi sindikat.

Pred zaostritvijo pogojev se je pogodba lahko podaljšala vojaškim osebam, ki so zadovoljevale splošne in posebne pogoje – morajo biti psihofizično in zdravstveno sposobne, imeti morajo najmanj zadostno službeno oceno, vojaki ne smejo biti starejši od 45 let, podčastniki in častniki pa ne starejši od 55 let. "Zaostreni pogoji narekujejo, da se vojaškim osebam ne podaljša pogodba, če imajo službeno oceno zadostno (ne glede na povprečje ocen iz prejšnjih let), so v preteklem letu bile daljši čas na bolniški – ne glede na razloge – in če imajo oceno preverjanja gibalnih sposobnosti (v nadaljevanju PGS) zadostno. Iz naštetih razlogov je vse več vojaških oseb obveščenih, da se jim pogodba ne bo podaljšala.

"Minister ne spoštuje narave dela vojaških oseb"

Sindikat meni, da minister ne spoštuje narave dela vojaških oseb in jim z novimi pogoji sporoča, da ne smejo zboleti. Zlasti naj bi bile pod temi "diskriminatorskimi" pogoji matere, ki so zaposlene v Slovenski vojski.

"Minister Hojs je ob napovedi varčevalnih ukrepov izjavil, da ne vidi težav glede zmanjševanja števila zaposlenih za 5 odstotkov, saj lahko v Slovenski vojski v naslednjih dveh letih ne podaljšajo nobene pogodbe vojakom. Ob upoštevanju, da je število pogodb za podaljšanje letno približno 500 in se v vsakem letu načrtujejo nove zaposlitve zaradi popolnitve kadrovskega načrta, se v SMO sprašujemo, ali ima takšno enoumje sploh kak pomen. Pri tem je treba poudariti, da gre pri ukrepu ne podaljševanja pogodb vojaškim osebam kljub že vloženim enormnim sredstvom za usposabljanja in izobraževanja za neracionalno porabo davkoplačevalskega denarja.“

"Ravnanje ministrstva je škodljivo"

Sindikat se ob tem še sprašuje, ali minister namenoma uničuje SV in na prisilen način izvaja demilitarizacijo obrambnega sistema. "Zato ministra pozivamo, naj takoj preneha z enoumjem, prekliče opisane zaostrene kriterije in začne upoštevati ukrepe, ki smo jih v SMO že predlagali, a se nanje sploh ni odzval. Za razliko od ostalih ministrov je edini minister sedanje vlade, ki sindikate sploh ni pozval k socialnem dialogu na temo varčevanja. Istočasno kot dodatni ukrep nenehno spreminja sistemizacijo delovnih mest v upravnem delu, pri čemer je v svojem kabinetu povečal število zaposlenih za šest in neupravičeno dviga osnovne plače na način, da zahtevnost delovnega mesta dviga v nazivu in osnovni plači tudi za štiri plačne razrede. V teh dneh pripravljamo mnenje na podobno situacijo pri sistemizaciji,“ zaključuje sindikat, ki ugotavlja, da je "ministrovo ravnanje zelo škodljivo za obrambni sistem, in ga pozivamo k takojšnjem prenehanju izvajanja enoumja ter ga pozivamo k socialnem dialogu, pri čemer bi lahko spoštoval predloge sindikatov obrambnega resorja."

Komentarjev 6
  • Oxxo 16:00 22.december 2012.

    Hojs je od osamosvojitve dalje največji škodljivec na MORS.Ne da je sam nesposoben, okoli sebe je zbral same nesposobneže, ki pojma nimajo, kako se zadevam streže. Vse skupaj tudi ne preseneče, glede na to, iz katere stranke prihaja. ...prikaži več In da dajo v upravljanje ministrstvo za obrambo farški stranki je vredno vsega pomilovanja.

  • mirko 15:42 21.december 2012.

    Stanje je obupno. Dve tretini zaposlenih, kot navadni vojaki, v slovenski vojski, je samo zato, ker nimajo boljše alternative, večinoma pa, ket drugje sploh ne dobijo službe. Torej bi lahko rekli, da imamo v sloveniji SOCIALNO VOJSKO, vsaj kar se ...prikaži več tiče navadnih vojakov.

  • mirko 15:36 21.december 2012.

    Bil sem pet let v rezervni sestavi slovenske vojske v Pivki. Šest mesecev na leto po dva dni in pol na mesec čez vikend smo morali na >usposabljanje