Slovenija
13 ogledov

"Ali ministri ne znajo brati?"

Kliknite na sliko za povečavo. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nevladniki. Ocenjevali sodelovanje z vlado.

Ogledalo. Nevladniki so ministrstvu za finance in zdravstvenemu ministrstvu zaradi nezadovoljivega sodelovanja s civilno družbo pri pripravi zakonodaje prisodili nezadostno oceno. Med desetimi proučevanimi ministrstvi, vključenimi v raziskavo Ogledalo vladi, pa niti eno ni preseglo ocene tri.

Prekratke javne razprave
Do ministrstev so bili kritični v mreži nevladnih organizacij CNVOS, kjer se sprašujejo, “ali ministri ne znajo brati”. Vlada je v svojem poslovniku namreč zapisala, da mora javna razprava o zakonih trajati vsaj 30 dni. “Pogosto pa se zgodi,” pravijo nevladniki, “da je rok skrajšan tudi zgolj na sedem.” Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Tina Teržan pojasnjuje, da bi moral “v takem primeru minister obrazložiti, zakaj je razpravo skrajšal”, a priznava, da se to dogaja bolj poredko.

Vsi pogrešajo dialog
Predstavniki nevladnih organizacij samokritično pravijo, da se na številne zakonske akte sploh ne odzivajo. Po drugi strani pa na ministrstvu za javno upravo menijo, da bi tudi pripravljalci zakonov morali večkrat sami poiskati predstavnike civilne družbe, ki se jih zakoni najbolj tičejo. V pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij pozivajo, naj ministrstva uvedejo posebne predstavnike za dialog s civilno družbo. To so že storili na ministrstvih za notranje zadeve in okolje.

Ministrstvo za okolje pod vodstvom Roka Žarnića je po mnenju nevladnikov lani najbolj nazadovalo pri vključevanju javnosti v pripravo zakonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.