Slovenija
26 ogledov

"Ali mislite resno?"

pahor dz 3 bobo Žurnal24 main
Pahor je ob začetku obravnave rebalansa proračuna predstavnike strank pozval, naj sedejo za skupno mizo in razmislijo o prihodnjem odzivanju na krizo. Janša: Ali mislite resno?

"Slovenija sodi med tiste države v EU, ki so razmeroma uspešno prebrodile prvo leto dramatičnega padca bruto domačega proizvoda (BDP)," je ugotovil Pahor. Zato meni, da smo na tisti stopnji protikriznega ukrepanja države, ko si lahko nekoliko oddahnemo, a čaka nas še vrsta nalog.

Zato je predlagal, naj predstavniki vseh parlamentarnih strank sedejo skupaj, da bi se pogovorili o gospodarskih razmerah v Evropi in pri nas ter se odločili o morebitnih ukrepih, ki nas čakajo.

Na ponudbo se je v nadaljevanju seje odzval Janez Janša (SDS), ki je spomnil, da je opozicija takšen predlog dala že pred 18 meseci, a še čaka na odgovor. Zanima pa ga, ali je ponudba mišljena resno oz. ali sploh gre za ponudbo vlade in ne morebiti zgolj za eno od izjav predsednika vlade.

Če bo vlada umaknila predlog rebalansa, je Janša ponudil sodelovanje pri pripravi resnega protikriznega programa čez poletje in tudi pri pripravi resnega rebalansa na tej podlagi − takšnega, ki bo začel slovenske javne finance dejansko zdraviti, ne pa samo prelagati bremena na prihodnje generacije. "Če se to ne bo zgodilo, bomo glasovali proti temu dokumentu," je napovedal.

Posojilo Grčiji ne bo povečalo primanjkljaja
Križanič je ob predstavitvi predloga rebalansa povedal, da vlada predlaga malenkostno znižanje proračunskega primanjkljaja, izraženo v deležu BDP-ja pa ostaja pri petih odstotkih. Posojilo Grčiji, za katero se z rebalansom zagotavlja 140 milijonov evrov, ne bo povečalo primanjkljaja, saj bo šlo za prerazporeditev znotraj depozitov države, je poudaril.

Po novih izračunih se bo v državni proračun letos steklo 8,1 milijarde evrov, kar je 541 milijonov evrov manj od načrtovanega. Izpad je še posebej visok pri davku od dohodkov pravnih oseb, saj znaša 281 milijonov evrov, je povedal Križanič. Vzrok za znižanje prihodkov je tudi davčna reforma iz leta 2006, ki ji niso sledile potrebne reforme na odhodkovni strani.

Klestenje primanjkljaja
DZ na izredni seji obravnava rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim se proračunska poraba znižuje za 600 milijonov evrov na 9,9 milijarde evrov. Na dnevnem redu seje, ki se bo nadaljevala v torek, so še predlog novele zakona o izvrševanju državnega proračuna, predlog novele zakona o trošarinah ter predlog zakona o posojilu Grčiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.