Slovenija
27 ogledov

Ali nas otroci razumejo?

Novorojenčki svet okoli sebe doživljajo skozi odnos staršev do njega. (Foto: Shu Žurnal24 main
Kljub temu, da majhni otroci še ne govorijo in odrasli menijo, da sveta "enostavno ne razumejo", ti to, kaj se dogaja okoli njih, vendarle razumejo bolje, kot si predstavljamo.

Vsak trenutek, ko ne spi, novorojenček izkoristi, da bi dobil čim več podatkov o čudnem svetu, v katerem se je naenkrat znašel. V novem okolju je vse drugačno od tistega v maternici: novi zvoki, okusi, ...

Otrok čustva in razpoloženje svoje matere občutijo skozi ton njenega glasu, položaja njenih ustnic, hitrosti dihanja ter vonja kože. V tem obdobju svojega življenja otrok svojo oklico doživlja skozi odnos staršev do njega: ali je pravočasno nahranjen, preoblečen, ali ga vzamejo v naročje, ko joka ...

Starost: med dva in tri mesece

V tem obdobju otrok ve, da hranjenje pomeni zadovoljitev potreb, da menjava plenic blaži neugodje ter da je najlepša tolažba materin objem. Starša bosta zadovoljna, ko bosta "ujela" prvi nasmeh svojega otroka. Pri treh mesecih starosti se otrok že glasno smeje.

Starost: med štiri in sedem mesecev
Otrok sedaj že ve, kako mu je ime in razume, da so poklicali ravno njega. Dostikrat se na klic odzove samo s pogledom, postane pa tudi "bolj občutljiv" na ton materinega glasu. Če ga nežno nagovorijo, bodo v odgovor dobili osmeh, če povzdignejo glas, pa bo jok neizbežen. Otrok začenja ločevati, katere ljudi pozna in katere ne. Tako dostikrat ne dovoli, da ga v naročje vzame neznanec.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Starost: med osem in dvanajst mesecev
Otrok razume najbolj enostavne ukaze. Ko jim kaj prepovedo, za trenutek zastanejo, potem pa odkimajo z glavo. Otrok tako že začenja preizkušati popustljivost matere.

Starost: med 12 in 18 mesecev
Pri osemnajstih mesecih otrok že zna spregovoriti najmanj 50 besed. Razume tudi ukaze, v katerih sta zajeta dva ukaza naenkrat:"Dvigni papir s tal in ga vrzi v smeti!"

Starost: med 19 in 23 mesecev
Otrok razlikuje med svojimi željami in željami matere. Na vse možne načine poskuša uveljaviti svojo voljo - tako materi noče dati roke ravno takrat, ko mu mati to ukaže. V tem obdobju razume enostavne pojme, kot so širina in dolžina predmetov. Prav tako začenja razumevati in povezovati vzrok in posledico (nadzor nad uriniranjem).

Starost: med 24 in 36 mesecev
Otrok v veliki meri že obvlada materin jezik. On več ni "zmeden marsovec, ki je padel na ta svet." Po mnenju strokovnjakov pozna dve leti star otrok okoli 150 besed, vsak dan pa se nauči še deset novih. Razume nekatera bolj zapletena čustva, kot so ljubezen in resnica. Poleg tega razume tudi pomen nekaterih dnevnih aktivnosti, kot je nakupovanje ali čiščenje stanovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.