Slovenija
12 ogledov

Ali poznate svoje pravice?

1/2
Žurnal24 main
Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru organizira seminar na temo Pacientove pravice in dolžnosti. Ministrstvo za zdravstvo je ob tej priložnosti pripravilo brošuro, ki paciente seznanja z njihovimi pravicami in dolžnostmi.

Zakon o pacientovih pravicah predstavlja pomembno novost v sistemu zdravstvenega varstva. Z njim se izpolnjuje večletno prizadevanje za izboljšanje razmer na področju varovanja in uresničevanja temeljnih pravic pacientov. Slovenija tako sledi desetim državam članicam Evropske unije ter dvema državama nečlanicama, Norveški in Islandiji, ki so takšne ali podobne zakone že sprejele. 

Pravice, ki jih ureja zakon o pacientovih pravicah, niso pravice, ki izvirajo iz obveznega ali prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, pač pa s temi povezane, tako imenovane univerzalne pravice, ki jih ima vsak uporabnik zdravstvenih storitev, in se dotikajo zlasti spoštovanja samostojnosti pacienta pri odločanju o lastni zdravstveni oskrbi, zasebnosti,
varstva osebnih podatkov, enakopravnosti in varnosti, varstva največje zdravstvene koristi pacienta in zagotavljanja obveščenosti.

Pacientove pravice
Pravica do dostopa do zdravstvene oskrbe in zagotavljanja preventivnih storitev vam zagotavlja, da boste ob prihodu v bolnišnico deležni nujne medicinske pomoči, čeprav pri sebi nimate napotnice. Pravica do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev omogoča, da si lahko prosto izberete v kateri bolnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi boste deležni zdravljenja. Pravica do spoštovanja pacientovega časa ureja področje nujne medicinske pomoči, ki se pacientu nudi takoj. Poleg tega vam ta pravica zagotavlja možnost telefonskega naročanja oziroma naročanja prek elektronske pošte. Še nekatere izmed pravic so pravica do samostojnega odločanja o zdravljenju, pravica do upoštevanja vnaprej izražene volje, pravica do preprečevanja in lajšanja trpljenja, pravica do drugega mnenja, pravica do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov ter pravica do obravnave kršitev pacientovih pravic.

Seminar na temo Pacientove pravice in dolžnosti
Seminar na temo Pacientove pravice in dolžnosti bodo organizirali tudi na željo medicinskih sester, ki se s to problematiko srečujejo v praksi. Avgusta 2008 je pričel veljati zakon o pacientovih pravicah. Strokovnjaki s področja zdravstvene nege, prava in medicine bodo predstavili uresničevanje pravic in dolžnosti pacienta, vsak s svojega področja, varuhinja bolnikovih pravic pa bo o problematiki izvajanja zakona sodelovala na okrogli mizi, skupaj z zastopniki pacientovih pravic in predstavniki društev bolnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.