Slovenija
23 ogledov

"Ali preiskujejo čistilke?"

Poslanec SDS Vinko Gorenak trdi, da veliko indicev kaže, da avstrijski državni o Žurnal24 main
Notranji odbor ob obstrukciji koalicije in nepovezanih poslancev o aferi Hypo. Opozicija podprla predlog SDS, ki zahteva zamenjavo ministrice Katarine Kresal.

Generalni direktor policije Janko Goršek je zagotovil, da kriminalisti niso bili deležni nikakršnih pritiskov. Povedal je, da delujejo suvereno, in ponovil, da vodijo več kazenskih postopkov, ki so povezani z banko, a zaradi kompleksnosti zadeve še niso zaključeni.

Ponovil je tudi, da v zvezi z menjavo vodstva banke policija ni prejela nikakršnih prijav ali prošenj za asistenco ter zato ni izvajala nikakršnih postopkov. Zagotovil je, da uradni avstrijski varnostni organi niso sodelovali pri postopku, tako da slovenska suverenost ni bila ogrožena.

"Če vodijo predkazenske postopke s kakšnimi tajnicami, vratarji ali snažilkami, je to sicer možno, če pa vodijo kakšen resen predkazenski postopek v povezavi s primeri, o katerih so mediji že poročali, kot so krediti gospoda Senice, potem pa bi lahko sume preiskovali le pri vodstvu Hypo banke. A tega vodstva danes ni več, materialnih dokazov pa tudi ne. Sprašujemo se, na kakšen način policija vodi preiskavo," je bil oster član odbora za notranjo politiko in pravosodje Vinko Gorenak (SDS), ki je predlagal današnjo sejo o ravnanju policije in inšpektorjev pri menjavi vodstva slovenske podružnice Hypo banke.

Gorenaku se zdi način dela policije vprašljiv, pri tem pa navaja, da so kriminalisti še jeseni pojasnjevali, da ne vodijo več predkazenskih postopkov v Hypo banki. Ob dogodkih 9. februarja, ko so avstrijski lastniki v nekaj urah zamenjali sedem vodilnih in s seboj v Avstrijo odpeljali računalnike in dokumentacijo, pa policija odgovarja, da vodi več predkazenskih postopkov. Gorenaku se zdi to skrajno čudno.

Kresalova naj odide
Ker po njegovem notranja ministrica Katarina Kresal, sicer partnerica odvetnika Mira Senice, očitno delo policije usmerja tako, da slednja ne bo našla ničesar, so odboru predlagali sprejem sklepa, da premier Borut Pahor predlaga zamenjavo ministrice in s tem omogoči neodvisno policijsko preiskavo.

Predlagali so tudi, naj odbor pozove ministrstvo za notranje zadeve in generalno policijsko upravo, naj sprejme vse ustrezne z zakoni predpisane ukrepe in postopke, da bi uspešno preiskala vse sume kaznivih dejanj v primeru Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga. Odbor je ob obstrukciji koalicije in nepovezanih poslancev njihov predlog podprl.

Senici krediti po tekočem traku
Kot smo mediji poročali v zadnjih dneh, naj bi Miro Senica pri Hypo banki od 2003 do 2009 prejel šest zaporednih kreditov, v zameno pa je zastavil svoje poslovne prostore. Sporno je, da je enkrat nov kredit prejel, še preden je bil stari izplačan, tako da je imel imetje tudi pod dvakratno hipoteko. Zadnji kredit naj bi bil vreden kar pet milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.