Slovenija
32652 ogledov

Ali šibkejši potres napoveduje močnejšega?

Potres pri Zagrebu Evropsko-mediteranski seizmološkli center
Odgovor smo poiskali na spletni strani agencije za okolje, v okviru katere deluje urad za seizmologijo.

"Vsako leto nastane na območju Slovenije več sto šibkih potresov, od katerih skoraj noben ni predhodnik močnejšega potresa. Čeprav je šibek potres lahko predhodnik močnejšega potresa, sam nastanek šibkega potresa še ne napoveduje močnejšega. Kljub relativno velikemu številu šibkih potresov na območju Slovenije je bilo samo nekaj močnejših potresov v zadnjih sto letih, ki so povzročili gmotno škodo," so odgovor na vprašanje, ali šibkejši potres napoveduje močnejšega, zapisali na spletni strani agencije za okolje. 

"Potresa ni mogoče napovedati. Sodobna znanost nima in zagotovo še dolgo ne bo imela orodij, s katerimi bi lahko določila kraj, velikost in čas nastanka potresa z natančnostjo, ki bi imela praktičen pomen. Vsaka, tudi majhna napaka pri napovedi katerega koli od teh treh elementov bi imela zelo slabe, lahko tudi katastrofalne posledice. Potres je eden izmed pojavov v naravi, katerega dejansko ne moremo nadzorovati, lahko pa ga zelo dobro merimo. Kljub temu ne moremo napovedati časa in zaradi tega potres vedno spremlja visoka stopnja presenečenja in negotovosti, saj udari nenadoma in nepredvidljivo," so še zapisali. 

Slovenijo sta zbudila dva potresa, ki sta imela epicenter nekaj kilometrov severno od Zagreba oziroma nekaj več kot sto kilometrov od Ljubljane. 

V Zagrebu česa takega ne pomnijo, popokale so stene, na avtomobile, ki so parkirani na ulicah, so se podrli zidovi, podprl se je tudi eden od zvonikov zagrebške katedrale. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 17:26 22.marec 2020.

    Seveda,šibkejši potres(5,3) je bil uvertura v močnejša dva in sicer po 6,3 in 6,6.

  • sam50 15:11 22.marec 2020.

    Ob vsakem takšnem nepredvidenem dogodku vsi strokovnjaki,ki prejemajo velike plače za svoje dosežke enostavno odpovedo in po nesreči spet premlevajo kaj bi bilo če bi bilo in kaj bo bilo če bo bilo in to je tudi vse,kar imamo koristi od njih....

  • Avatar Leon
    Leon 14:08 22.marec 2020.

    Vseeno me zanima kaj počnejo strokovnjaki na področju seizmologije na Arso ? Nekaj bi vseeno lahko pojasnili ,saj drugače njihova strokovnost ni vrednejša od šlogarce . Tolika leta proučevanja .....ko jih rabiš pa ugotoviš ,da v bistvu nič ne vedo .