Slovenija
11 ogledov

Ali Sloveniji grozi gospodarska upočasnitev?

Vse glasnejši pa so pozivi ECB, naj s svojo monetarno politiko ne prispeva dodat Žurnal24 main
Član sveta Evropske centralne banke Lorenzo Bini Smaghi je dejal, da se Slovenija pred vstopom v območje evra ni ustrezno pripravila na izzive realne konvergence.

Gospodarska rast v Sloveniji je visoka, inflacijski pritiski pa se krepijo. Monetarna politika tega problema ne more rešiti, fiskalna politika v Sloveniji pa je preohlapna in ni v sklopu tistega, kar bi bilo potrebno za makroekonomsko stabilizacijo.

Bini Smaghi je na konferenci o evropski gospodarski integraciji na Dunaju opozoril, da deregulacija trgov proizvodov in dela v Sloveniji še ni končana. Plače rastejo hitreje od produktivnosti, še posebno v zasebnem sektorju. Po njegovem obstaja tveganje, da pride do cikla, v katerem hitri gospodarski rasti sledi upočasnitev.

"Na gospodarsko in monetarno unijo ne bi nikoli smeli gledati kot na končno postajo, temveč kot na začetno točko," je poudaril Bini Smaghi. Odziv oblasti na ta zaskrbljujoči scenarij je po njegovih besedah zelo predvidljiv, saj krivdo za višje cene zvalijo na evro. Zgodba se ponavlja tudi vsakič, ko gredo zadeve v kakšni državi navzdol, saj politiki za to krivijo Evropo. Ali bo Slovenija v prihodnjih letih bolj podobna Irski ali Portugalski, je odvisno izključno od nje same.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.