Slovenija
6 ogledov

Ali so Krčani v nevarnosti?

generator jedrska elektrarna krško Jerca Božič Kranjec
Krški občinski svetniki v četrtek na izredni seji od odgovornih za zamenjavo direktorja Gen energije Martina Novšaka, predstavnikov vlade in strokovnjakov pričakujejo pojasnila o jedrski varnosti. Krčani želijo preveriti, ali res obstajajo razlogi za dvom v njihovo varnost.

Župan Miran Stanko je na današnji tiskovni konferenci dejal, da so zadnje spremembe v vodstvu Gen energije, ki upravlja slovensko polovico Nuklearne elektrarne Krško (Nek), zaskrbljujoče. Nadzorni svet, ki je v četrtek razrešil dotedanjega direktorja Novšaka, je namreč kot razlog za to med drugim navedel njegovo zanemarjanje jedrske varnosti.

Ker gre za varnost bodočega jedrskega objekta oz. morebitnega drugega bloka nuklearke ob njenem prvem bloku, to pomeni tudi splošno grožnjo za zmanjšanje jedrske varnosti na območju Posavja, je opozoril župan.

Na sejo povabili vse povezane z jedrsko energijo

Na omenjeno izredno sejo krških svetnikov so tako povabili vse, ki so kakorkoli povezani z jedrsko varnostjo v državi, z varnostjo nuklearke in njenim delovanjem. Povabili so še nadzornike Gen energije, odstavljenega direktorja Novšaka in druge, od vseh navedenih pa bodo terjali odgovore, ali je bil razlog za zamenjavo realen in potreben.

Če so navedene domneve utemeljene, bi v Krškem radi slišali tudi odgovore, kako naprej. Hkrati pa bi radi od vladnih predstavnikov odgovore, kako je z zastalim projektom izgradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov na Vrbini pri Krškem in vladnimi zavezami oz. izvajanjem protokolov, ki jih je vlada potrdila kot odškodnino za njegovo umestitev.

Gre za konkurenčni boj?

Kot domneva Stanko, v ozadju Novšakove zamenjave najbrž poteka boj za pridobitev na približno od tri do pet milijard evrov ocenjenega posla za izgradnjo drugega bloka Neka, v katerega so vključene velike mednarodne družbe, kot so francoska Areva, ameriški Westinghouse in japonski Mitsubishi.

Glede na to, da je poročilo o domnevni jedrski nevarnosti - kot dokazu za Novšakovo slabo delo - prišlo s francoske strani ter ob določenih povezavah med francoskim inštitutom za jedrsko in sevalno varnost IRSN in nekaterimi nadzorniki Gen energije, pa daje ob neuradnih informacijah, da se navedeni posel nasmiha Westinghousu, tudi investitorju projekta, slutiti, da gre za konkurenčni boj, je še povedal Stanko.

Novšak, ki ga je nadzorni svet družbe zaradi neodgovornega ravnanja v zvezi z jedrsko varnostjo v Sloveniji ter odločitev, ki so vplivale na njeno slabše poslovanje, v četrtek odstavil z mesta direktorja Gen energije, je v petek zavrnil vse očitke. Sicer ostaja v družbi, glede pravnega varstva pa se bo še posvetoval, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.