Slovenija
16 ogledov

Alkohol bo dražji

(Foto: istock) Žurnal24 main
Po ponedeljkovem dvigu trošarin na goriva bo vlada po vsej verjetnosti dvignila tudi trošarine na alkohol, je poročal Radio Slovenija.

Trošarine naj bi dvignili predvsem žganim pijačam, trošarine piva pa bi ostale nespremenjene. O zvišanju trošarin na alkohol naj bi vlada odločala še ta teden. Na leto bi s tem zaslužili za štiri milijone več prihodkov. Poleg tega pa si vlada vse bolj prizadeva za zmanjšanje pitja alkoholnih pijač in s tem znižanje vseh posrednih stroškov v zdravstvu in socialnem varstvu, ki jih lahko s sabo povleče čezmerno pitje alkohola, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Dražje tudi gorivo

V ponedeljek je vlada dvignila tudi trošarine na gorivo. Tako so se 95-oktanski, 100-oktanski  bencin in dizel ter tudi kurilno olje občutno podražili, kljub upadu cen surove nafte na svetovnih trgih. Omenjeni dvig trošarin se bo po vsej verjetnosti izenačil z zniževanjem v preteklih mesecih, ko so cene nafte naraščale.

Po grobih izračunih naj bi prav zaradi uravnavanja cen bencinov z višino trošarin v letošnjih devetih mesecih odneslo za 80 milijonov evrov, piše spletni portal MMC.
Vlada največ denarja dobi iz naslova trošarin na goriva, in sicer okrog 900 milijonov, nato sledijo tobačni izdelki dobrih 425 milijonov, 100 milijonov pa prinesejo trošarine na alkohol. Skupaj torej 1,4 milijarde evrov.

Komentarjev 1
  • privat 16:47 05.oktober 2011.

    kje pa bojo restavracije ali celo bari preživeli mučenje te odklicane vlade??