Slovenija
7549 ogledov

Alkohol se bo podražil: Država bo trošarine dvignila za 26 odstotkov

pivo
1/3
Profimedias
Že danes bo ministrstvo za finance v javno obravnavo vložilo predlog zakona o trošarinah. Obetajo se višje trošarine na tobačne izdelke in alkohol.

"Pri določenih skupinah tobačnih izdelkov smo prišli do limita trošarin, zato je treba v zakonu pripraviti možnost, da bo vlada lahko v naslednjih letih politiko zviševanja trošarin nadaljevala," je povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Kmalu bomo več plačevali tudi za alkohol. Vlada v predlogu uredbe predvideva zvišanje trošarine na alkohol. "Predlagali bomo zvišanje trošarin v skladu z višino inflacije od zadnjega zvišanja trošarin na alkohol, kar je država storila 2014," je še dejal Boštjančič. Po naših izračunih je inflacija v tem času znašala 26 odstotkov.

Na vprašanja, ali se nam obeta tudi davek na sladke pijače, finančni minister odgovarja, da se je vlada s tem vprašanjem že večkrat soočila: "Ureditev tega področja se pripravlja, dejstvo pa je, da pogovori z vpletenimi stranmi še potekajo, mislim, da bomo v roku meseca ali dveh lahko predstavili sklepe. Ni nujno, da bomo na nezdrave izdelke dvignili trošarine, to lahko izvedemo z višjim DDV ali pa z dodatnim davkom na sladke pijače."

Točeno pivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Država bo izplačala odškodnino zavarovalnicam

Vlada je določila tudi pravne podlage za izplačilo nadomestila zavarovalnicam, ki jim je nastala škoda zaradi določitve najvišje premije dopolnilnega zavarovanja v višini 35,67 evra.

"Gre za tri zavarovalnice, ki bodo imele možnost v štirih mesecih po uveljavitvi uredbe vložiti zahtevo za izplačilo razlike med stroški opravljenih zdravstvenih storitev in obračunanimi zavarovalnimi premijami. Zahtevale bodo lahko nadomestila od dneva napovedi dviga premije do konca leta 2023. Da bo izplačilo temeljilo na ustreznih podatkih, bo predložene zahtevke pregledal pooblaščeni revizor, potrdila jih bo tudi agencija za zavarovalni nadzor," je podrobnosti uredbe opisal Boštjančič.

Zavarovalnice, ki bodo to možnost uveljavile, se bodo morale hkrati odpovedale uveljavljanju drugih pravnih sredstev zoper državo.

Komentarjev 13
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 07:34 22.december 2023.

    A ni tako, da so pijače obdavčene glede na % alkohola v njih? Napr. do 4.9% je manjša obdavčitev za pivo kot nad to mejo. Zato je največ piv ravno do te meje.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:46 21.december 2023.

    Cigarete, sladke pijače, alkohol, sladkarije s trans maščobami, energijske pijače,..., naj cene navijejo do maksimuma, osnovnim živilo pa naj znižajo cene.

  • Ender3 20:19 21.december 2023.

    Bo pa ona iz trgovinske zgornice komentirala, da bo siva ekonopija bolj cvetela. Pitje bolj cenenega in slabega alkohola bo samo poslabšalo zdravstveno stanje odvisnikov..