Slovenija
42 ogledov

Alkohol trpinči tretjino Slovencev

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Alkoholizem. Bolezen, ki prizadene način razmišljanja in dojemanja sveta. Odraz naše družbe. Vsak deseti rak pri moških je posledica pretiranega pitja.

"To je bolezen možganov, ki spremeni način čustvovanja, doživljanja sveta in ga je potrebno zdraviti," je o alkoholizmu na današnji okrogli mizi na Katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete, ki je potekala v okviru akcije 40 dni brez alkohola, povedal Marko Kolšek z Medicinske fakultete v Ljubljani.

Alkohol povzroča raka
Vseevropska raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 363 tisoč ljudi iz osmih evropskih držav, dokazuje, da je pri moških 18 odstotkov, pri ženskah pa 4 odstotke rakavih obolenj povezanih s prekomernim pitjem. Pri presnovi alkohola namreč nastajajo snovi, ki lahko poškodujejo človekov DNK. Pri moških, ki dnevno popijejo več kot dve enoti alkohola, ali pri ženskah s popito več kot eno enoto alkohola (enota je 12 gramov, kar je enako 1,2 decilitru vina oziroma okoli pol litru piva), se možnosti za razvoj raka zelo povečajo.

Prisotne je opozoril, da problem alkoholizma niso alkoholiki, ampak vse tisto, kar se dogaja prej in pred čemer si zatiskamo oči. Na vprašanje, ali obstaja zdrava mera pitja, je Kolšek odgovoril, da obstaja samo manj tvegana meja pitja alkohola.

"Alkoholizem je počasen samomor, njegova največja tragika pa se skriva v trpljenju družinskih članov, predvsem otrok," pa je poudaril terapevt in specialist klinične psihologije Andrej Perko. Dodal je, da je približno ena tretjina Slovencev prizadetih zaradi alkohola, kar je po njegovih besedah zelo veliko, kljub temu pa se problematiki posveča premalo pozornosti.

Marjan Drčar, ozdravljeni alkoholik, je pojasnil, da alkoholiku na poti do ozdravitve lahko pomaga samo huda osebna stiska.

Mladi se napijajo do nezavesti
Vodja sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je poudarila, da je družina odraz tega, kar se dogaja v družbi. Sicer imamo po njenih besedah v družbi izredno permisiven odnos do alkohola. Po njenem mnenju in izkušnjah s področja kajenja bi bilo potrebno omejiti dostopnost do alkohola in razmisliti tudi o njegovih cenah.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dodala je, da statistike sicer kažejo, da "Slovenci manj pijemo, medtem pa zaskrbljivo narašča pitje do nezavesti med mladimi". Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je ob tem poudaril, da bi bilo mnogo manj gorja v družinah, če bi manj pili in imeli večjo kulturo pitja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.