Slovenija
4 ogledov

Alkohol ubija – največkrat nedolžne

Policija na zunanji meji že četrto leto zapored beleži upad števila nedovoljenih Žurnal24 main
Naslednji teden je Martinov vikend, ki ga mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah. Zato bo policija v teh dneh izvedla vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

V okviru medresorske preventivne akcije Alkohol ubija – največkrat nedolžne, ki bo v tem obdobju potekala na območju vse Slovenije in katere nosilec je na podlagi nacionalnega programa prometne varnosti za področje alkohola Ministrstvo za zdravje, se bodo aktivnosti izvajale v dveh delih: okoli martinovega med 5. in 12. novembrom 2008 in ves december.

 

12 odstotkov povzročiteljev nesreč je pod vplivom alkohola

Letos se je do 1. oktobra 2008 na slovenskih cestah zgodilo 16.980 (v istem obdobju lani 23.248) prometnih nesreč, v katerih je umrlo 163 (232) oseb, hudo telesno poškodovanih je bilo 808 (1.027) in lahko telesno poškodovanih 8.396 (11.905) oseb.
V tem obdobju je bilo pod vplivom alkohola 1.883 (2.517) ali 12 % (lani 11,8 %) povzročiteljev prometnih nesreč.
Policija je v tem obdobju odredila 295.234 (288.848) preizkusov alkoholiziranosti. Pri tem je ugotovila, da je pod vplivom alkohola vozilo 17.812 (21176) kršiteljev.
Med akcijo bosta ministrstvi za zdravje in promet v medijih objavljali oglase s preventivno vsebino, zdravstveni, tržni in delovni inšpektorji bodo nadzirali spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola, fundacija Z glavo na zabavo bo za mlade v mestih po Sloveniji organizirala različne prireditve, v okviru svojih dejavnosti bodo sodelovala tudi druga ministrstva in zavodi.

Policija bo na območju celotne države med 7. in 9. novembrom izvedla poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. Poleg tega bodo policisti v teh dneh na območjih posameznih policijskih uprav izvedli tudi številne poostrene nadzore na lokalni ravni, in sicer nekatere podnevi, druge zvečer, nekatere pa tudi pozno ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Na različnih cestnih relacijah bodo policisti med nadzori ugotavljali vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil, merili hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Policija udeležencem v cestnem prometu svetuje:

– Ne uživajte alkoholnih pijač, če vozite. Vozite le trezni!

– Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.

 

Nasvet policije mladim

– Če vozite, se popolnoma odpovejte uživanju alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil.
– Če niste voznik, ne prisedajte v vozila k voznikom, ki so uživali alkoholne pijače.
– Med vožnjo se ne obotavljajte opozoriti voznikov, ki kršijo cestnoprometne predpise, saj je od njihovega ravnanja odvisna vaša varnost in vaše življenje.

– Upoštevajte dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, kar je odvisno od količine zaužite pijače. Zato na primer naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

– Pešci naj hodijo po levi strani vozišča povsod, kjer ni pločnikov, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa naj bodo tudi ustrezno označeni (z odsevnimi telesi, baterijskimi svetilkami).

– Vozniki enoslednih vozil naj upoštevajo spremenjene vozne razmere (vlažne in ohlajene ceste), saj je oprijem pnevmatik takrat bistveno slabši.

– Vsi udeleženci naj upoštevajo druga cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.