Slovenija
19 ogledov

Alkohol že pred 12. letom

Dijaki priznavajo, da na uživanje alkohola najbolj vplivajo njihovi vrstniki. (F Žurnal24 main
Srednješolci. Pred 19. letom so alkohol pili že praktično vsi, kaže raziskava.

Od 6.098 vprašanih srednješolcev jih je 6.008 že pokusilo alkohol, pri čemer je bila povprečna starost ob prvem pitju komaj 11,73 leta. Raziskava društva Žarek upanja, ki pomaga pri zasvojenostih, je potekala med februarjem in majem, rezultate pa so objavili danes.

Največ: Dolenjska
Dolenjska. Najvišji delež dijakov, ki pijejo vsak dan, je v dolenjski regiji. Koroška. Dijaki tu pijejo manj pogosto, v šoli ne pridejo v stik z alkoholom in imajo tudi največ težav z nakupom.
Gorenjska. Z Gorenjske prihaja največ dijakov, ki alkohola še niso pokusili.

Polovica redno
Skoraj polovica dijakov 2. in 3. letnika srednje šole alkohol uživa redno, torej vsaj enkrat na teden, ugotavljajo v raziskavi. Pri tem petina dijakov 3. letnika poleg alkohola uživa druge psihoaktivne snovi, med katerimi prevladuje tobak, na drugem mestu pa je marihuana.

Med skrb vzbujajoče ugotovitve društva spada tudi ta, da kar 81 odstotkov srednješolcev do alkohola brez težav dostopa v lokalih, nekoliko težje pa ga dobijo na bencinskih servisih in v trgovinah (dobra tretjina ima pri tem težave).

Starši vedo
Skoraj 80 odstotkov staršev dijakov 3. letnika ve, da njihovi otroci uživajo alkohol, dvema tretjinama pa to po besedah dijakov celo dovolijo.

V društvu ugotavljajo, da je odstotek tistih dijakov, ki še nikoli niso pokusili alkohola, z leti vedno manjši. “Predlagamo zmanjšanje dostopnosti alkohola za otroke in mladostnike ter strogo prepoved oglaševanja alkohola, ki mlade nagovarja k pitju,” dodajajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.