Slovenija
13 ogledov

Alkohol že v zraku?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na Dolenjskem lani 109 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranih voznikov. Povprečno so imeli 1,59 grama/kilogram alkohola v krvi.

Alkoholizirani vozniki so na dolenjskih in belokranjskih cestah v lanskem letu povzročili 109 prometnih nesreč; dve s smrtnim izidom, 43 s telesnimi poškodbami in 64 z materialno škodo.

Povprečna stopnja alkohola povzročiteljev prometnih nesreč je znašala 1,59 g/kg alkohola v krvi. 60 povzročiteljev je imelo sicer več kot 1,5 g/kg alkohola v krvi. Največ prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji vozili pod vplivom alkohola, se je zgodilo na regionalnih cestah in to ob sobotah.

Skoraj 46 tisoč preizkusov
Dolenjski in belokranjski policisti so v lanskem letu odredili 45.808 preizkusov alkoholiziranosti. 1.390 preizkusov je bilo pozitivnih, 74 voznikov pa je opravljanje preizkusa odklonilo. Od 65 odrejenih strokovnih pregledov je bilo 31 pozitivnih, v 12 primerih pa so vozniki preizkus odklonili.

Policisti so v letu 2009 odredili tudi 90 strokovnih pregledov, v katerih se ugotavlja prisotnost psihoaktivnih snovi pri voznikih. V 45 primerih je bila ugotovljena prisotnost psihoaktivnih snovi, v 19 primerih pa so vozniki opravljanje pregleda odklonili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.