Slovenija
52 ogledov

Alkohola na športnih prireditvah (še) ne bo

pitje alkohol popivanje Nik Rovan
Novelo o odpravi prepovedi točenja alkohola na športnih prireditvah, ki ji je odbor za zdravstvo sinoči prižgal rdečo luč, bo ZaAB v parlamentarno proceduro vložil ponovno.

Predlog zakonske novele o omejitvi porabe alkohola je predstavil vodja poslancev ZaAB in predsednik košarkarskega kluba Union Olimpija Jani Möderndorfer. Ocenil je, da je sedanji zakon v 13 letih prinesel določen rezultat, a se je v tem času po njegovem mnenju izkazalo, da vse prepovedi niso dosegle želenega cilja.

Prepoved prodaje alkoholnih pijač v športnih objektih, kjer poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom in med športno prireditvijo, po njegovih besedah ni odvrnila mladih od pitja, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi te prepovedi spopadajo s pomanjkanjem denarja.

Koristi ne odtehtajo tveganja

Takšna novela bi tako lahko za športne klube predstavljala večjo finančno stabilnost, organizatorjem pa večjo odgovornost, kaj se na njihovi prireditvi dogaja, je poudaril Möderndorfer.

Zakonodajno-pravna služba DZ je opozorila, da je izhodišče predlaganih rešitev osredotočeno na finančno stanje, kar odstopa od temeljne usmeritve zakona, ki je naravnana k omejevanju porabe alkohola in ukrepom za preprečevanje njegovih škodljivih posledic.

Ministrica za zdravstvo Milojka Kolar Celarc je povedala, da vlada ne podpira predlagane novele, ker bi to prispevalo k povečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola med Slovenci ter vodilo k povečanju zdravstvenih, družbenih in ekonomskih posledic. To ne odtehta morebitnih koristi povečanja financiranja športnih organizacij, ki pa ne morejo biti odvisne od prodaje alkoholnih pijač, je pojasnila in se zavzela za večjo preventivo na tem področju.

V razpravi je bilo slišati veliko argumentov za in proti noveli. Za državnega svetnika Tomaža Horvata novela pomeni korak nazaj glede sporočila javnosti, prav tako je zdravstvena stroka enotna v tem, da se po porabi alkohola med državami članicami EU uvrščamo nad povprečje, enako je pri umrljivosti zaradi vzrokov, ki jih je mogoče pripisati alkoholu.

"Finančno reševanje športnih klubov"

Proti noveli zakona so tudi nevladne organizacije s področja zdravstva, ker bodo dejansko korist od te spremembe imeli večji športni klubi z oglaševanjem na velikih športnih prireditvah, je opozoril Matej Košir iz Inštituta za raziskave in razvoj Utrip.

Z njim se je strinjal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, ki je prepričan, da "gre le za večjo promocijo in finančno rešitev športnih klubov".

SDS in ZL bi točenje alkohola podprli

Medtem ko so se v strankah SMC, SD in DeSUS izrekli proti predlagani noveli zakona o omejevanju porabe alkohola, pa so jo v SDS podprli. Marko Pogačnik (SDS) se strinja, da je poraba alkohola škodljiva, a novela bi po njegovem mnenju pripomogla k finančni stabilnosti športnih klubov. V ZL zaradi prekrivanja odborov niso uspeli glasovati, če bi, pa bi novelo podprli za nadaljnjo obravnavo.

Igor Zorčič (SMC) pa je izpostavil, da je argument zakona oteženo financiranje športnih organizacij, ki pa morajo zagotoviti druge vire financiranja.

Möderndorfer je po glasovanju obljubil, da bo predlog novele tega zakona ponovno vložil v parlamentarno proceduro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.