Slovenija
30 ogledov

Alkoholna politika pred spremembami

Ameriški agenti, pristojni za prevoz jedrskega orožja, v službenem času vse prev Žurnal24 main
Na Brdu danes poteka nacionalna konferenca o alkoholni politiki. Čeprav se Slovenci zavedamo nevarnosti alkohola, podatki kažejo, da bodo potrebne še precejšnje spremembe.

V Evropi je alkohol tretji najpomembnejši vzrok za umrljivost, med mladimi celo prvi. Skoraj 125 milijard evrov letno damo Evropejci za odpravljanje posledic bolezni, ki so posledice alkohola.

V zadnjih letih se sicer poraba alkohola zmanjšuje, (pre)pogost pojav pa ostaja popivanje, značilno predvsem za mlade. Za naše zdravstvo predstavlja alkohol enega ključnih problemov, poleg tega pa se odraža tudi na številu prometnih nesreč. Približno vsaka tretja smrtna žrtev prometnih nesreč v EU nastane kot posledica uporabe alkohola.

Pri nas na področju alkohola deluje preko 300 organizacij. Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da se Slovenci – tudi po zaslugi nekaterih hudih prometnih nesreč – zavedamo nevarnosti. Vseeno pa to ne pomaga k bistveno boljši statistiki. Preberite si nekaj podatkov o tem, koliko alkohola uživa povprečen Slovenec (vir: www.infomosa.si):

Narašča število zasvojenk
Pred kratkim so v javnost prišli tudi zanimivi izsledki nemške raziskave. Podatki kažejo, da je 1,3 milijona Nemcev zasvojenih z alkoholom (med njimi 370 tisoč žensk). Število žensk, ki imajo težave z alkoholom, je opazno naraslo; leta 2008 so v medicinskih ustanovah zaradi alkoholizma zdravili celo 2400 deklic, starih od 10 do 15 let. V oči bode tudi podatek, da največ pijejo visoko izobražene ženske.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.