Slovenija
102 ogledov

Alojz Sok z gasilci nad umetnine

slovenija 07.02.13. alojz Sok, foto: mediaspeed mediaspeed
Ormoški župan Alojz Sok na čelu akcije, v kateri so akademskemu slikarju Zlatku Gnezdi po njegovih trditvah razdejali atelje, nekatera umetniška dela pa celo zažgali.

Akademskemu slikarju Zlatku Gnezdi so prejšnji teden vdrli v atelje v Ormožu in mu odnesli za okrog 100.000 evrov del in osebnih predmetov. Nekatera umetniška dela naj bi celo zažgali, danes poroča časnik Delo. Po navedbah časnika naj bi to osebno ukazal ormoški župan Alojz Sok, ta pa te trditve zavrača.

Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor je dejal, da je bilo v Ormožu prijavljeno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, a ga bodo policisti zaključili s poročilom na državno tožilstvo, saj ni bilo prepoznanega naklepnega dejanja.

Šlo naj bi namreč za uničenje ob čiščenju prostora. "Namen je bil čistiti in ne poškodovati," je pojasnil.

Sok: Prostora Gnezde se nismo dotikali

Ormoški policisti so po ogledu po poročanju Dela zapisali, da so Gnezdi atelje po navodilu župana Soka (NSi) izpraznili gasilci. Sok pravi, da to ni res. "Gasilcem sem naročil, naj prostor, v katerem so predmeti gospoda Gnezde, pustijo takšnega, kot je. Zagotovili so mi, da se predmetov v tem prostoru niso dotikali. Sam nisem bil prisoten in ne vem, kaj vse je bilo notri. Je pa bil prostor odklenjen že dalj časa in mislim, da gospoda Gnezde ni bilo v njem že nekaj let," je povedal za STA. Po njegovih besedah so se gasilci sami ponudili, da šolo očistijo. A Delo navaja, da je Sok osebno odprl prostore in gasilcem govoril, kaj naj odnesejo. Kot še piše Delo, naj bi občina "zaradi težav" z Gnezdo zamenjala ključavnice, Gnezdi pa novih ključev niso dali, zato ni imel dostopa do svojih predmetov.

"Sicer pa vse stroške vzdrževanja šole plačuje občina. Sedaj preverjamo, ali imamo z gospodom Gnezdo sploh sklenjeno kakšno pogodbo, da lahko on tam ima svoj atelje," je Sok dodal za STA. V Delu je objavljen sklep krajevne skupnosti iz leta 1997, ki pravi, da se en razred dodeli slikarju Gnezdi. Čeprav je dokument podpisal prav Alojz Sok, takratni predsednik sveta Krajevne skupnosti Ormož, ta pravi, da "te pogodbe na občini nimajo oziroma je zaenkrat ne najdejo".

Ogenj požrl dragocene zbirke

Atelje Gnezde je v nekdanji šoli na Humu pri Ormožu. Slikar živi slabih 20 kilometrov od ateljejskih prostorov, na Razkrižju, in je zdaj po poročanju Dela ostal brez vseh svojih skic, študij, grafik, strokovne literature in osebne korespondence z nekaterimi slovenskimi slikarji. Zažgali so mu tudi vse izvode revije Flash Art, ki jih je zbiral med letoma 1983 in 1992, pogreša pa tudi svojo zbirko revije Kunstforum. Ostali so mu le veliki formati olj na platnu.

Gnezda napoveduje, da bo proti storilcem vložil ovadbo. "Do danes nisem prejel prav nikakršnega namiga ali uradnega obvestila, da sem nezaželen oziroma da naj odstranim svoje stvari iz ateljeja in depoja, ki sem ga imel v pritličju," je povedal za Delo.

Akademski slikar je prvi vlom v prostore ateljeja prijavil poleti 2009. Dva meseca kasneje so vse do danes neodkriti storilci vlomili drugič. Takrat je nastalo za 50.000 evrov škode.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 17:45 31.december 2013.

    Kaj se čudite , saj je član kmečke stranke . Od kdaj so se pa kmetje na umetnost spoznal.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:22 30.december 2013.

    Pretiravanje. Če dobro preberem je bil ta prostor zastonj skladiščenje za umetnika, ki je iz nekih razlogov dobil ta prostor v brezplačni najem. V kolikor bi bilo noter kaj vredno bi v trenutku, ko se je občina odločila zamenjati ključavnico ...prikaži več skušal najti depo nekje drugje. Lastnino, ki jo cenimo imamo vsi radi pod nadzorom, kramo pa založeno kjerkoli, samo da ni pod nogami.

  • depresija 15:40 30.december 2013.

    Dej KLOBO, če že klobasaš, vsaj klobasaj tko, kot se mora - MurgLJe NE obstajajo, pač pa MurgLe! In če si kronični bolnik za kompleksi periferije, se used enkrat na vlak, bus pa prit pogledat najlepše mesto na svetu, našo ...prikaži več prestolnico, prelepo Ljubljano! In četrt le te, MURGLE. Če te ni preveč strah, seveda.. Boš vidu, da svet obstaja tudi iza tvoje gmajne in slike Ivana Janeza Kriminalca...