Slovenija
14 ogledov

Alstom spakira že v ponedeljek

TEŠ6 Gregor Katič
Blok 6. Čas za poroštvo še do ponedeljka.

Iz vrha Alstoma so Termoelektrarni Šoštanj (Teš) sporočili, da bodo 3. decembra zapustili gradbišče in ustavili proizvodnjo opreme, če do takrat ne bo podpisana poroštvena pogodba, smo izvedeli neuradno.

Ali je podpis še v tem tednu ali v ponedeljek mogoč, na ministrstvu za finance niso odgovorili. Enako kot pred slabima dvema tednoma pravijo, da še niso uskladili, kako bo Teš, ki je posredno v stoodstotni lasti države, zavaroval poroštva. Koliko pisne komunikacije in sestankov so imeli na to temo, prav tako niso odgovorili.

“Zelo nenavadna želja”

“V primeru bančnih garancij gre za bančni posel in banke zanje zahtevajo zavarovanje. Je pa zelo nenavadno, da bi zavarovanje za poroštvo zahteval lastnik. To je tako, kot če bi bil lastnik podjetja, ki bi šlo v naložbo, a ne bi imelo dovolj kapitala, zato bi kot zavarovanje posojila dovolil hipoteko na svojo hišo, hkrati pa od svojega podjetja zahteval zavarovanje, da mi hiše dejansko ne bodo vzeli. Če bi podjetje to zmoglo, sploh ne bi potrebovalo poroštva,” pojasnjuje profesor gospodarskega prava Borut Bratina.

Plačanih že 684 milijonov

V Tešu prejema dopisa niso potrdili, upajo pa, da bodo poroštvo vendarle dobili do konca meseca. Na gradbišču je sicer le še polovica delavcev in stroški zamude bodo do 30 milijonov evrov – če pride do popolne zaustavitve del, pa bo škoda mnogo večja. Dodajajo, da je na projektu izvedenih že 70 odstotkov del, prejeli so za 843 milijonov evrov računov, od tega je 684 milijonov (večina Alstomu) že plačanih. Neplačanih je 154 milijonov evrov Alstomu in prek 5,6 milijona evrov domačim izvajalcem.

Komentarjev 3
  • Senior 12:20 27.november 2012.

    To je Slovenija - banana republika!

  • dragec 10:11 27.november 2012.

    Edino pra, naj se spakira in odide.

  • miho 08:10 27.november 2012.

    Žalostno.