Slovenija
31 ogledov

Alstomu denar, oni delajo naprej

teš šoštanj mediaspeed
Neuradno. Preverjanje poroštva glede Alstoma oktobra. Do takrat Francozi ostajajo.

Alstom se ne glede na izid sage s poroštvom z gradbišča bloka 6 ne bo umaknil vsaj do oktobra. Tak je dogovor s Termoelektrarno Šoštanj, ki bo za ta čas zagotovila denar – šlo naj bi za 50 milijonov evrov – za plačilo zapadlih računov Alstomu, trdijo naši viri. Poleg tega naj bi Teš pristal na hitrejše plačilo nekaterih računov, katerih plačilo je že bilo zamaknjeno. Naslednje plačilo sicer zapade konec julija, že zapadlih in neplačanih računov pa ni.

V Tešu so pojasnili, da so sklenili že več dogovorov, da bi Alstom na gradbišču vsaj do septembra delal v tolikšnem obsegu, da na projektu ne bo dodatne škode. Dodali pa so, da se lahko ta kadarkoli umakne, dokler ne bo zagotovljeno državno poroštvo in s tem financiranje. V Tešu so poleg tega zatrdili, da niso najeli dodatnega posojila, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi premostitveni denar zbrali prek skupine HSE.

Zdaj so nervozne banke

Banke pa so na poroštvo pripravljene čakati le do 31. julija. Seja parlamentarnega odbora za finance, ki zakon o poroštvu obravnava in je sejo že dvakrat prekinila, bo spet v petek, a na dnevnem redu poroštva ni. Dnevni red je sicer mogoče razširiti. Dodatna pojasnila, ki so jih zahtevali po četrtkovi seji odbora, so na ministrstvu Zvonka Černača včeraj že prejeli. Po neuradnih informacijah bi del posojila odmrznila že pozitivna odločitev odbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.