Slovenija
1 ogledov

Alternativa neumnim nasvetom

Tako kot je normalnih plus 36 poleti, je normalnih minus 15 pozimi.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ostanite doma, je francoska ministrica za zdravje ob nizkih temperaturah svetovala brezdomcem. Na meji črnega humorja, vendarle pa imajo vsi absurdi, ki smo jih v zadnjem mesecu slišali od županov ali ministrov po Evropi, nekaj zveze z realnostjo. Postali smo povsem nebogljeni. Vedno znova nas presenetita sneg pa minus 15 stopinj sredi zime. In potem se čudimo neumnim nasvetom. Ker smo nebogljeni, jih tisti, ki se čutijo poklicane, da pomagajo, delijo, da bi pomagali. Drugače ne znajo. Tako kot je normalnih plus 36 poleti, je normalnih minus 15 pozimi. Tudi če bi Janša Turku v superresor vrinil še vreme.

Pred enim tednom je vodja zavetišča kolegici dejal, da medije brezdomci zanimajo samo, kadar pritisne mraz. Žalostno, vendar resnično. Morda pa lahko rečemo, hvala bogu, da kdo pomisli na sočloveka, ki ga sicer spregleda. Mariborski študenti so očistili ulice ljudem, ki sami tega ne zmorejo. Neznanci primejo starejše pod roko, da jim ne zdrsne po stopnicah ... Čeprav imamo radi predvidljivost, nas nepredvidljive nevšečnosti nekako bizarno povezujejo. Lahko si pomagamo ali pa nebogljeno poslušamo neumne nasvete, kako naj si pomagamo.

Alternative. Vendarle pa lahko nekaj naredijo tudi tisti, ki neumne nasvete delijo. Jedrska elektrarna pri obratovanju oddaja v Savo in zrak toliko toplote, da bi lahko ogrevala pol Ljubljane. Železniški ali javni potniški promet nasploh je katastrofalen, subvencije za električna vozila so zanemarljive ... Tako majhni smo, da bi z alternativami rešili večino svojih majhnih težav. A se s prihodnostjo ukvarjamo tako daljnosežno kot vremenska napoved.

Komentar se navezuje na članek Stroški kurjave v višave

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.