Slovenija
50 ogledov

"Alternativa ni rešitev"

Kupu stvari, med njimi so tudi čevlji in posteljnina, v galeriji velike dvorane Žurnal24 main
Sokolski dom. Objavljamo odmeve na članek o novomeški Metelkovi v prejšnji številki Žurnala.

“Alternativci, ki so zasedli Sokolski dom, niso njegovi rešitelji in ne obnovitelji, kot poskušajo to prikazati. Res, da se zdaj v njem odvija kup kulturnih dejavnosti po njihovem okusu, a če je to zgodba o uspehu oživitve prvega narodnega doma na Slovenskem, je bolj žalostna,” se nam je na članek izpred enega tedna oglasil Aleksander Čop, restavrator in rezbar, ki ima v Sokolskem domu delavnico.

Izselili in uničili
Na dan so prišle tudi zgodbe o tem, da so pred prihodom Društva za kulturno osveščanje in ustvarjalcev alternativne kulture, ki zdaj ustvarjajo in nekateri tudi bivajo v Sokolskem domu, tam delovala društva, ki so jih alternativci dobesedno izselili.

Taus teater je prostore, ki jih je leta 2003 dobil v uporabo s sklepom mestne občine, tudi obnovil, saj so v njem želeli urediti lutkovno gledališče. Namen so pozneje opustili, saj jim je bilo rečeno, kot nam je povedala Tatjana Grabrijan, da narodni dom za prireditve ni varen. “Smo pa imeli tam vaje in rekvizitarno, tam smo hranili lutke, med njimi zelo dragocene marionete. Ti fantje so v naše prostore vdrli, pokradli rekvizite in stene prebarvali z grafiti, eden izmed njih pa je notri celo bival. Grdo so naredili z nami,” opiše Grabrijanova.

Kultura s priokusom
V društvu Naprej nazaj, ki je prav tako domovalo v Sokolskem domu in tam pripravljalo odmevne pustne plese, sicer pozdravljajo delovanje alternativcev. “Zdaj se res nekaj dogaja, velja pa povedati, da se je dogajalo tudi pred njihovim prihodom. A ker so se razširili po vsej stavbi, je drugo dogajanje ugasnilo,” pravi Tina Cigler iz društva Naprej nazaj. “Upam, da se bo narodni dom kmalu obnovil in da bo dobil vsebino, ki mu pristoji in ki jo je nekoč že imel,” sklene Čop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.