Slovenija
201 ogledov

Ambruška zgodba še nima konca

Najbolj vroče je bilo v noči na 26. november. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Štiri leta po dogodkih v Ambrusu se za nekatere vpletene zgodba še ni končala. Rešena ni niti romska problematika, kar nakazujejo zadnji dogodki v Žabjaku.

Spomnimo, v Ambrusu je začelo vreti oktobra 2006, ko je prišlo do spora med prebivalci Ambrusa in pripadniki romske družine Strojan. Povod za napetost je bil napad prebivalca romskega naselja, Slovenca, ki je stanoval pri družini Strojan, na krajana Ambrusa. Posredovati je morala policija, ki je preprečila obračun med Romi in vaščani. Romi so svoje prebivališče najprej zapustili za en mesec. Ob njihovi vrnitvi je vnovič zavrelo. V noči na 26. november 2006 je prišlo do pretepa med policisti in vaščani, v katerem je bil poškodovan Branimir Kajdiž, eden od četverice, ki še vedno čaka na razsodbo sodišča.

Strojanovi, ki so nekaj časa bivali v nastanitvenem centru v Postojni, so kasneje v dogovoru z državo parcelo pri Ambrusu zamenjali za parcelo v Rojah pri Ljubljani.

Sojenje proti četverici, ki naj bi po mnenju tožilstva ovirali delo policistov, namreč še vedno ni končano. Obtoženi Branimir Kajdiž iz Dragomlja, Anton Hočevar iz Ambrusa ter Zdenko Vidic iz Zagradca in Jože Zupančič iz Kitnega Vrha so pred tednom dni četrtič sedli pred sodnika. Prva dva očitke zavračata, medtem ko se preostala dva obtožena branita z molkom.

Kajdiža, ki je utrpel poškodbe glave in se mu je za ravnanje policistov opravičil tedanji notranji minister Dragutin Mate, obtožujejo žaljenja, brcanja in udarjanja policistov. Kajdiž je tudi sam, takoj po dogodku, vložil ovadbo zoper policista, ki sta ga poškodovala, a jo je tožilstvo zavrglo. Hočevarja pa obtožujejo, da je s tovornim vozilom oviral delo policije.

Naslednja obravnava je razpisana za mesec januar prihodnje leto, ko naj bi pričala tudi nekdanji minister Dragutin Mate in tedanji direktor PU Ljubljana Branko Slak. Med pričami bodo tudi novinarji in fotografi, ki so spremljali dogajanje v Ambrusu.

Čmak služi kazen
Romana Čmaka, osebo, ki predstavlja sprožilni moment v ambruški zgodbi, je sodišče spoznalo krivega posebno hude poškodbe in dveh kaznivih dejanj ogrožanja varnosti. Kazen, pet let in štiri mesece zapora, prestaja od julija 2007 v zaporu na Dobu. Čmak je 22. oktobra 2006 hudo pretepel domačina, ki je bil po dogodku en mesec v komi, zaradi hudih poškodb pa ostaja priklenjen na invalidski voziček.

Romi napadli pred očmi policistov
Da romska problematika v Sloveniji še vedno ni ustrezno rešena, dokazuje tudi zadnji primer, ko so Romi iz Žabjaka napadli novinarje in predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca. Skupina si je nameravala ogledati črne gradnje v Žabjaku, ko so se jih fizično lotili Romi. Mesojedec je dobil udarec z lopato po glavi in nogi, Žurnalova novinarka pa je dobila udarec v prsni koš.

Na dogodek se je odzvala romska svetnica Dušica Balažek, ki je priznala, da se Romi policije ne bojijo. Bal naj bi se jih tudi Mors, ki se na lastnem zemljišču v Žabjaku počuti nezaželen.

Lastniki zemljišč v Žabjaku in Brezju, na katerih so romska bivališča, so napovedali, da si bodo zemljišča še letos ogledali. Pričakujejo, da bodo ob tem dobili zaščito. Medtem pa je tudi Balažkova napovedala sestanek z lastniki zemljišč in mestno občino Novo mesto. Glede na to, da je po besedah Balažkove Mesojedec "v očeh Romov nezaželena osebnost", se lahko le vprašamo, kako se bo razpletlo nadaljevanje te zgodbe in kako se bo odzvala država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.