Slovenija
51 ogledov

"Ambulanta kot Franja"

“Nekatere rizične paciente moramo poslati drugam, kjer je zagotovljeno varno del Žurnal24 main
Stavkovni odbor. "Oprema in pogoji kriminalno slabi." Še brez dogovora.

Ilirska Bistrica. “Naše ambulante so na ravni zanikrne gostilne. Vsaka hotelska soba in WC sta čistejša, pa se tam ne izvajajo medicinske storitve,” je bil včeraj radikalen Karl Sakelšek, zobozdravnik in član stavkovnega odbora zobozdravstvene ambulante v Zdravstvenem domu (ZD) Ilirska Bistrica, ki je za 8. december napovedal stavko zobozdravstvenih asistentk.

Najhuje v šolski ambulanti
Sakelšek je razočaran, da so bili prisiljeni med stavkovne zahteve postaviti tudi izboljšanje razmer, saj se težave, ki onemogočajo varno in strokovno neoporečno delo, vlečejo že desetletja.

“Stroji so bili tehnološko zastareli že takrat, ko smo jih kupili,” je povedal in naštel še vrsto drugih pomanjkljivosti.

Kdaj prenos?
Emil Rojc.
Ilirskobistriški župan se bo zavzel za čimprejšnji dogovor o prenosu praznih objektov nekdanjih vojašnic z ministrstva za obrambo na občino, kjer bi uredili nove zobozdravstvene ambulante. Zadeva se vleče že nekaj let. “Nekatere rizične paciente moramo poslati drugam, kjer je zagotovljeno varno delo,” je o stanju ambulant dejal Karl Sakelšek.

Najhuje je v šolski ambulanti v Osnovni šoli Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica. “Sam ji pravim kar bolnica Franja,” je dodal.

500 evrov bruto več
Ključna stavkovna zahteva je razvrstitev srednjih medicinskih sester na delovno mesto zobozdravstvena asistentka, ki zdaj ni sistematizirano, in posledično uvrstitev iz 19. v 22. plačni razred. Vojko Mihelj, direktor ZD, vztraja, da za to delovno mesto ne izpolnjujejo pogojev, nimajo nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).

Sakelšek nasprotno trdi, da kolektivna pogodba tega ne določa in da je težava dejansko v višjem plačnem razredu, ne v NPK. Gre za 500 evrov bruto na mesec za pet asistentk.

Da ne bi bilo stavke, Mihelj že pripravlja nov predlog sporazuma, saj si ne želi, da bi bili pacienti kakorkoli prizadeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.