Slovenija
102 ogledov

Ambulanta za revne

Ambulanta Reuters
Pro Bono. Ob splošnem še zobozdravnik, psihiater in ginekolog.

"Naša ambulanta bo delovala po nekoliko drugačnem modelu kot tista v prestolnici, načrtujemo pa, da se bodo k splošnemu zdravniku pridružili še ginekolog, zobozdravnik in psihiater. Ambulanta, v kateri bodo dobili zdravstvene storitve vsi tisti, ki so ostali brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja – to se lahko v teh časih žal zgodi vsakomur, tudi vam ali meni –, je nastala iz potrebe po njej. Idejni vodja je upokojeni kirurg Stanislav Mahne," pred torkovim začetkom delovanja ambulante Pro Bono razkriva Matevž Ravnikar, direktor koprskega zdravstvenega doma.

Do prostovoljcev brez težav

Prostore zanjo so zagotovili v objektu starega zdravstvenega doma v središču Kopra. "Doktor Mahne je zdravnik, ki si je poškodoval oko in se upokojil, a se še čuti sposobnega za delo; k meni je prišel z idejo in začel lobirati za njeno uresničitev. Brez težav smo pridobili tudi prostovoljni kader zdravstvene nege, vesel pa sem, da so nam pomoč začeli ponujati tudi zdravniki, ki so zaposleni v naši ustanovi," dodaja.

Namenjena domačinom

Ambulanta v Kopru je namenjena predvsem domačinom iz vseh treh obalnih občin. Kako bodo ravnali z drugimi, ki se bodo obrnili nanje, denimo iz drugih delov države in ob morebitnem množičnem obisku Kitajcev iz Trsta, za katere je menda značilno, da nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, se bodo še odločili.

Koliko oseb se bo zateklo v ambulanto, je težko oceniti, saj število ljudi brez urejenega zdravstvenega zavarovanja sezonsko precej niha; takšne osebe namreč pogosto nimajo urejenega niti stalnega prebivališča. Ocenjujejo pa, da jih je na Obali trenutno okoli 70. Ambulanta bo od torka, 22. aprila, sprva delovala po štiri ure na teden, kasneje pa bodo ordinacijski čas in tudi obseg delovanja prilagajali potrebam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.