Slovenija
15 ogledov

“Američan bi se odločil za UKC”

UKC vodstvo Saša Despot
Standardi. Ali jih ljubljanski klinični center dosega, bo znano maja ali junija.

Standardi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so na visoki ravni, je zatrdilo vodstvo centra. Po besedah Alojza Pleskoviča, strokovnega direktorja kirurške klinike, to potrjuje tudi mnenje Američana, ki je preverjal kakovost in varnost v UKC ter izjavil: “Če bi potreboval kirurško zdravljenje, bi se odločil za Ljubljano.”

V največji slovenski bolnišnici so namreč imeli predpresojo za pridobitev mednarodne akreditacije, v kateri so presojevalci (dva Američana, Poljak in Slovenec) ugotovili neskladja s standardi v 27 od 114 sklopov, ki jih preverjajo. Mednarodna akreditacija sicer potrdi, da je bolnišnični sistem urejen po mednarodnih standardih, da je tveganje za bolnike in zaposlene čim manjše, varnost pa čim večja.

Ne kraja, tiskarska napaka

Pomanjkljivosti, ki so jih presojevalci našli, so po poročanju Dela naslednje: zdravila bi morala biti v originalnih škatlicah, da bi bila pomota izključena; sterilizirani instrumenti pridejo do operacijske dvorane skozi nesterilizirano okolje; podatki o bolnikih težje potujejo, ker ni enotnega informacijskega sistema; na porodnem oddelku je manjkalo šest ampul močnega opiata dipidolorja, ki deluje kot mamilo.

V UKC so odgovorili, da ampule niso manjkale, ampak je nastala tiskarska napaka, o prevažanju steriliziranih instrumentov do operacijskih dvoran pa, da imajo za to dvigala. Poudarili so še, da so presojevalci v UKC pohvalili klinične poti in nagrade za kakovost, kar v poročilu o neskladjih ni bilo zapisano. Zato verjamejo, da bodo akreditacijo dobili po presoji, ki bo konec maja ali v začetku junija. Če se zgodi, da je do konca leta ne bi dobili, bi jim ministrstvo za zdravje za okoli milijon evrov zmanjšalo financiranje v naslednjem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.