Slovenija
13199 ogledov

American Express odhaja iz Slovenije

plačilna kartica Shutterstock
S kartico bo mogoče plačevati le do 1. avgusta.

American Express zapušča Slovenijo in celotno EU, so za časnik Finance potrdili na banki Intesa Sanpaolo, ki pri nas ponuja omenjeno plačilno kartico. Z njo bo menda možno plačevati do 1. avgusta.

Laura Brec Frančeškin iz Banke Intesa Sanpaolo je za spletno izdajo Financ povedala, da informacija o umiku plačilne kartice American Expressa iz Slovenije ni novost, saj se umika iz celotne EU.

Po neuradnih podatkih naj bi se družba American Express umaknila zaradi direktive EU o plačilnih storitvah na notranjem trgu. To je EU uvedla letos, da bi povišala stopnjo varnosti plačil in varstvo potrošnikov. Med drugim pa ta direktiva določa, da je prepovedano kakršnokoli zaračunavanje nadomestil za plačila s plačilnimi karticami, pojasnjujejo Finance. Družba ima okoli 40 milijonov uporabnikov v 85 državah sveta.

Glede na podatke Banke Slovenije so imetniki plačilnih kartic do januarja letos poleg članarine in preostalih stroškov uporabe plačilne kartice plačevali še nadomestilo za plačila. Nadomestila ali provizijo so izdajateljicam plačilnih kartic plačevali tudi trgovci in banke. S provizijo prejemnikov plačil so si trgovci, javni organi in drugi pokrili najpomembnejšo medbančno provizijo, ki so jo plačevali bankam izdajateljicam. Trgovec pa je potem lahko na primer povišal cene izdelkov in storitev, piše Banka Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 12:21 01.junij 2018.

    nobene škode

  • brencl 12:07 01.junij 2018.

    Meni se ta izjava predstavnice Intese in navajanje avtorja zdi malce za ladse privlečeno. V tujini (AT, DE, FR... ) pri izdajateljih ni zaslediti tovrstnih obvestil. Kot izgleda je to v glavnem interes slovenskih "drobnovrtičkarjev", da lažje vsiljujejo svoje produkte!

  • alen04 09:10 01.junij 2018.

    SUPER!!!!