Slovenija
22 ogledov

Američani hoje skoraj ne poznajo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Američani očitno nimajo radi hoje. Po izsledkih najnovejše raziskave na dan naredijo za polovico manj korakov kot Avstralci in Evropejci. Za zdravo telo na dan naredite vsaj 10 tisoč korakov.

Odrasli Avstralec, ki živi na zahodu države, na dan v povprečju naredi 9.695 korakov. Sledi mu Švicar s 9.650 koraki, še manj "priden" pa je povprečen Japonec, saj ta na dan naredi 7.168 korakov. In kako se odreže Američan? S 5.117 koraki na dan je na samem dnu lestvice.

"Presenečeni smo bili, da je raven fizične aktivnosti tako nizka," je dejal vodja raziskave profesor David R. Basset z Univerze v Tennesseeju. "Pet tisoč korakov je res malo," je dodal.

Po Bassetovih besedah bi morali Američani na dan hoditi dodatnih 30 do 40 minut, da bi v številu korakov dohiteli Evropejce. Okoli 1180 korakov namreč človek naredi, če prehodi 1 kilometer.

Raziskovalci so v študiji uporabili števce korakov. Namestili so jih 1.136 Američanom, ki so se razlikovali glede na telesno težo, spol in geografsko lokacijo.

Brez avta jim živeti ni
Basset meni, da je vzrok za tako majhno število korakov predvsem to, da Američani zelo pogosto uporabljajo avtomobile in ne drugih javnih prevoznih sredstev, tako kot je to pogosto v drugih državah.

Posledice premajhnega gibanja se pri Američanih vidi tudi pri telesni teži. 34 odstotkov odraslih Američanov je namreč predebelih. V primerjavi z Avstralijo, Japonsko in Švico je to precej več. Pri Avstralcih se ta odstotek giblje okrog 16 odstotkov, pri Japoncih okrog treh odstotkov, pri Švicarjih pa okrog osem odstotkov.

Manjša odvisnost od avtomobilov in večja uporaba javnega prevoza tako lahko zelo pomaga pri vzdrževanju telesne teže. "Zmerna količina hoje na dan vam lahko omogoči vzdrževanje zdrave telesne teže," je dejal Bassett.

Na dan prehodite vsaj 10 tisoč korakov
Julia Valentour, ki je razvila program za hojo, je dejala, da zdrav človek na dan naredi okoli 10 tisoč korakov. Vsakemu posamezniku pa ob tem svetuje, naj jih naredi še več.

"Zelo preprosto je in zelo pomaga pri zdravem življenju. Znižuje holesterol in krvni pritisk, povečuje energijo ter zmanjšuje razvoj sladkorne bolezni in raka," je dejala.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi dnevno priporoča 150 minut hoje. Če hočete pri tem izgubiti še telesno težo in dodatno okrepiti telo, pa Valentourova ob tem svetuje, da se povzpnete na kakšen hrib.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.