Slovenija
26 ogledov

Američani ponoreli pri nakupu tablic

Amazonov e-bralnik Kindle Touch. EPA
Število lastnikov tabličnih računalnikov in e-bralnikov v ZDA se je med zadnjimi prazniki skoraj podvojilo, kaže najnovejša raziskava Pew Interneta.

Od sredine decembra lani do prvih dni januarja se je tako, predvsem po zaslugi nižjih cen od konkurentov, povečalo število uporabnikov Amazonovega Kindla in Nooka podjetja Barnes&Noble. Med najbolj priljubljenimi tablicami so še vedno Applov iPad in Samsungov Galaxy Tab. Če je bilo še pred božičnimi prazniki lastnikov tabličnih računalnikov 10 odstotkov, jih je bilo na začetku januarja že 19 odstotkov.

Hkrati se je povečalo tudi število tistih Američanov, ki se odločajo za branje knjig prek elektronskih bralnikov. Še pred nekaj meseci je njihova prodaja stagnirala, konec lanskega leta pa se je število njihovih lastnikov skoraj podvojilo (z 10 odstotkov na 19 odstotkov), v raziskavi ugotavlja Pew Internet, ki jo povzema CNET.

Število Američanov, ki imajo doma vsaj eno od omenjenih naprav, je tako januarja z 18 odstotkov naraslo na 29 odstotkov.

Tablični računalniki so še posebej priljubljeni med tistimi z visoko izobrazbo in več kot 75 tisoč dolarjev letnega zaslužka. Glede na starost pa se za nakup odločajo predvsem mlajši od 50 let. Podobni trendi se kažejo tudi pri e-bralnikih, po katerih posega več žensk kot moških.

Vsak teden prodali milijon tablic

Avtorji raziskave ne razkrivajo, kateri tablični računalniki ali elektronski bralniki so konec lanskega leta dosegli največje prodajne številke. Glede na razmeroma nizko ceno sta velik skok dosegla Kindle in Nook.

Amazon je konec decembra sicer razkril, da je vsak teden tistega meseca prodal več kot milijon Kindlov. Pri Barnes&Noblu pa so povedali, da so decembra lani prodali milijon svojih naprav.

Koliko iPadov je v zadnjem mesecu leta 2011 prodal Apple, še ni znano. Podjetje bo namreč jutri predstavilo prodajne rezultate. Po predvidevanju analitikov so v zadnjem četrtletju prodali "nekaj manj" kot 14 milijonov iPadov, kar je skoraj dvakrat več kot v istem obdobju predlani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.