Slovenija
19 ogledov

WikiLeaks: ZDA skeptične do izbire Patrie

Veleposlanik Thomas B. Robertson in Karel Erjavec leta 2006. Žurnal24 main
Brigadir Jožef Žunkovič Američanom leta 2006 povedal, da je odločitev za izbiro politična in da ne gre za vozila, ki si jih želi vojska.

"Odločitev je bila politična, Patria niso vozila, ki jih je želela vojska." To je leta 2006, kot je razvidno iz depeše, objavljene na WikiLeaksu, ameriškemu predstavniku za vojaško sodelovanje na ameriški ambasadi povedal brigadir Jožef Žunkovič.

"Čeprav se v tisku pojavlja besedna zveza 'sum korupcije', ni kadeče se pištole, ki bi potrdila, da posel ni bil speljan po pravilih," v depeši komentira takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas B. Robertson.

Zabeležka sicer kaže, da naj v Washingtonu Žunkovičevo ime strogo zaščitijo. Depeša pa se je necenzurirana pojavila na spletu.

Lipičeve dvome v izbiro izdala govorica telesa

Veleposlanik v depeši še zapiše, da so o izbiri Patrie kot dobavitelja osemkolesnikov govorili na sprejemu, ki ga je priredil ob odhodu načelnika generalštaba Ladislava Lipiča.

Kot je v depeši zapisal veleposlanik, je Lipičeva govorica telesa povedala, da dvomi v kakovost ponudbe s strani Patrie.

Lipič je na sprejemu veleposlanika vprašal, kakšno je njegovo mnenje o nakupu osemkolesnikov. Robertson je izrazil skrb, da "proces ni bil izpeljan dovolj transparentno", in opozoril, da "se številke glede tega, koliko delavnih mest bo ustvarila izbira Patrie, ne izidejo".

Lipič se je nasmehnil in pripomnil, da je le častnik za zvezo. "Diplomatsko se je izognil nadaljnemu pogovoru v tej smeri in povedal, da se lahko s tem pogovorim s polkovnikom (Draganom, op. p.) Bavčarjem, ki je član odbora za izbiro ponudnika." Bavčar je veleposlaniku zagotovil, da je vse izvedeno po pravilih, in dodal, da odbor ministrstva za obrambo nima nobene vloge pri ocenjevanju ekonomske upravičenosti posla.

"Ključna težava je v metodologiji, ki je bila uporabljena za primerjavo obeh ponudb. Brez razlage, zakaj je ena ponudba toliko boljša od druge, se bodo še naprej pojavljali dvomi o tej izbiri in posledično tudi o ministrstvu za obrambo," v zaključku zapiše Robertson.

Depešo konča s stavkom, da bo veleposlaništvo "nadaljevalo nadzor nad probematiko in zagovarjalo največjo možno stopnjo transparentnosti v procesu".

Komentarjev 1
  • principiumnovum 09:49 03.september 2011.

    Ali so tega slovenskega vojaka že zaslišali naši vojaški obveščevalci? Če je to res, kar je zinil američanom, potem ta slovenski vojak ni patriot in dela v škodo Slovenije, da pred tujimi obveščevalci trosi takšne neumnosti in laži.Glede na ...prikaži več to, da je Slovenija pri zadnjem nakupu izbirala med sodobno Finsko Patrio in Pavčkovim (tisti eldeesar iz Interevrope, ki ima nekaj sto miljonov evrov izgube in nekaj sto šoferjev viška) oklepnikom, ki je bil še na risalni plošči in v praksi sploh še ni obstajal, mi prosim naj ta vojak pojasni, po kakšni logiki je Patria slabše vozilo od nekega vozila enega Pavčka, in to vozilo še danes ne obstaja. Mimogrede ali ta slovenski vojak sploh ve, da drugo vozilo, za katerega navija, še danes ne obstaja? Se popravljam, Pavčkov oklepnik nikoli ne bo narejen, ker ga nobena resna vojska na svetu ne bi kupila. Vprašajte vojake, kaj si mislijo o naših vozilih 3x3:)