Slovenija
8 ogledov

Američani spoznavajo slovenskega genija

Noordungova podoba vesoljske postaje Žurnal24 main
V Washingtonu je v organizaciji slovenske ambasade v ZDA in muzeja Smithsonian potekal odmeven simpozij o slovenskem vesoljskem vizionarju Hermanu Potočniku - Noordungu.

Prvi del simpozija je bil posvečen življenjskemu delu Hermana Potočnika, drugi del pa je bil namenjen vesoljskemu raziskovanju danes in v prihodnosti. Simpozija so se udeležili številni ugledni gostje, denimo ameriška astronavtka slovensko-indijskih korenin Sunita Williams, direktor inštituta za politiko vesolja pri univerzi George Washington John Longsdon in vodja urada Evropske vesoljske agencije (ESA) v Washingtonu Frederic Nordlund.

O jedrski energiji v času konjskih vpreg
Življenjsko pot Noordunga je opisal gledališki režiser Dragan Živadinov, ki je nekaj let nazaj kot prvi na novo odkril pozabljenega vesoljskega vizionarja. "Leta 1892 rojeni Potočnik je svojim narodnostno mešanim poreklom že takrat, v času Avsto-Ogrske, presegal ostre etnične delitve," je dejal Živadinov. Po besedah slednjega je Noordunga tako kot marsikaterega genija doletela nagla smrt, saj je umrl že leta 1929, nekaj mesecev po izidu knjige Problem potovanja v vesolje; raketni motor. V tem delu je Noordung predstavil za tisti čas zelo napredne koncepte; med drugim je izdelal načrte za orbitalne vesoljske postaje in geostacionarne satelite. Veliko prihodnost je pripisoval tudi jedrski energiji, in to v času konjskih vpreg.

Noordungu se je v svojem referatu posvetil tudi Frederick Ordway, ameriški vesoljski znanstvenik.

Omenimo še, da se od leta 1995 na vsakih deset let ob istem času organizira gledališka predstava o Noordungu, v kateri vsakič nastopijo isti izvajalci. Izjemoma bodo z njo nastopili tudi to soboto v washingtonski galeriji Numark. Med izvajalci je tudi Živadinov, ki načrtuje, da bo nastopil v vseh predstavah, ki se bodo zvrstile do leta 2045. Tega leta bo v orbito menda poslal umbote, tehnološke nadomestke za pokojne izvajalce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.