Slovenija
40 ogledov

Amerika se smeje Sloveniji

Slovenija se je zaradi zadnje afere "dvajset minut z Obamo v zameno za sprejem zapornika" znašla na tnalu Jona Stewarta. Nad Juliana Assangea se je zgrnil tudi Interpol.
Predsednik vlade je za danes ob 12.00 uri sklical novinarsko konferenco v zvezi s sodelovanjem med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

“Sloveniji naj bi bilo rečeno, da mora v primeru sestanka z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, sprejeti vsaj enega zapornika iz Guantanama. Sliši se kot nekoliko obupan ukrep, vendar pa bo ta zagotovo bolj uspešen kot prejšnji predsednikov predlog 'Vzemi zapornika, pusti zapornika',“ se je na naš račun v oddaji Daily Show pošalil Jon Stewart.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Omenimo, da so diplomatske depeše razkrile, da je Borut Pahor za dvajset minut z Obamo ponujal sprejem zapornika in NEK2. Premierjev kabinet trdi, da se "vprašanje njegovega obiska pri predsedniku ZDA Baracku Obami ni nikoli povezovalo s sprejetjem ujetnikov iz zapora v Guantanamu".

Nad Assangea še Interpol
Interpol je sporočil, da je na podlagi švedskega naloga vse svoje članice pozval k aretaciji ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea. Švedsko tožilstvo je namreč 18. novembra izdalo nalog za njegovo aretacijo, saj ga sumijo poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja. Slednji se je na odločitev tožilstva že pritožil, vendar ga lahko države, dokler ne bo sprejeta odločitev o pritožbi, aretirajo in izročijo Švedski.

Julian Assange je sicer Avstralec, vendar je večinoma živel v Evropi, nazadnje pa so ga videli v Veliki Britaniji. V torek je po skypu z neznanega kraja dal intervju za revijo Time.

WikiLeaks je ta teden začel objavljati novo serijo dokumentov, okrog četrt milijona ameriških diplomatskih depeš. Številne države na čelu z ZDA so razkritje zaupnih informacij in vsebine diplomatskih pogovorov ostro obsodile, češ da ogroža stabilnost v svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.