Slovenija
31 ogledov

Ameriški agregati gredo na delo

električni generator Shutterstock
Predstavniki ameriške vojske in ameriškega veleposlaništva v Sloveniji bodo ob 11. uri v postojnski vojašnici predstavnikom civilne zaščite predali deset električnih agregatov, ki jih Sloveniji podarjajo ZDA.

Civilna zaščita bo nato s pomočjo Slovenske vojske agregate prepeljala na območja, ki so še vedno brez električne energije.

Kot so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, je donacija del humanitarne pomoči prizadetim območjem. Deset agregatov je v Postojno po cesti prispelo ponoči. Agregati so različnih moči – eden je 100-kilovatni, pet je 30-kilovatnih, po dva pa sta 60- in 15-kilovatna.

Tehnično osebje ameriške vojske bo po potrebi Sloveniji pomagalo tudi s priključitvijo agregatov na električno omrežje. Donacija pa bo okrepila pripravljenost Slovenije na morebitne prihodnje naravne ali druge nesreče, so še zapisali na ameriškem veleposlaništvu.

Po navedbah ministrstva za obrambo bodo agregate predstavnikom civilne zaščite predali pripadniki 173. zračnodesantne brigade ameriške kopenske vojske s sedežem v Vicenzi v Italiji. Do donacije pa je prišlo na podlagi dobrega sodelovanja med Slovensko vojsko in zavezniki, ki so že bili na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna na skupnem urjenju s Slovensko vojsko.

Američani bodo donirali Rdečemu križu

Kot je povedal namestnik ameriškega veleposlanika David Burger, so se Sloveniji odločili pomagati, ker smo njihovi zavezniki in prijatelji. "Po pogovoru s civilno zaščito in oblastmi smo ugotovili, da so agregati tisto, kar potrebujete. In danes smo tukaj," je dejal. Neodvisno od predaje agregatov je potekala še ena akcija za pomoči Sloveniji: Ameriška vlada bo slovenskemu Rdečemu križu donirala 100.000 ameriških dolarjev, je še povedal Burger.

Poveljnik 1. brigade Slovenske vojske Miha Škerbinc je za STA razložil, da je celo operacijo logistično izpeljala 173. brigada ameriške vojske, s katero 1. brigada vzdržuje odlične odnose. Danes ponoči so tako agregati prišli v Slovenijo, a ne brez težav. Uresničitev ideje je morala tako skozi slovenski kot skozi ameriški birokratski aparat. Prišlo je do različnih informacij, tako da je 173. brigada že pred tremi dnevi spala v vozilih pred svojo vojašnico in čakala na zeleno luč, da krene proti Sloveniji. A je prišlo do sprememb, saj so namesto svojih agregatov odšli po agregate iz strateške rezerve v Livornu, težave so imeli tudi na cesti in je morala posredovati diplomacija. Danes okoli druge ure zjutraj pa so le prišli v Slovenijo, je opisal Škerbinc.

Agregati so ob 12. uri krenili proti Severni Primorski in na Notranjsko, je povedal namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branko Dervodel. Po njegovih navedbah v Sloveniji trenutno deluje 80 velikih agregatov in 38 manjših samo iz mednarodne pomoči. Ti agregati so iz tujine prišli na bilateralni osnovi, poleg agregatov slovenske vojske in CZ.

Komentarjev 2
  • Trovlak 13:28 11.februar 2014.

    Haha, enako vprašanje se mi je porajalo. Oni so nam jih podarili, naši politiki si bodo izmislili, da je narod v zameno dolžan nekaj milijonov evrov, ki nam jih bodo elegantno ukradli tako, da bomo dva ali tri dni delali ...prikaži več za pokritje škode katastrofe. Oziroma škoda se ne bo pokrila, denar bo šel pa na privatne račune v davčnih oazah.

  • dragec 12:52 11.februar 2014.

    kaj moramo narediti kot protiuslugo???