Slovenija
770 ogledov

Ana Jud mora plačati 16 tisoč evrov

Predstavitev knjige Ane Jud Dosje Rokomavhi Žurnal24 main
Ana Jud bo morala direktorju Lekarn Ljubljane Marku Jakliču plačati šest tisoč evrov odškodnine zaradi žaljivih zapisov, s katerimi je posegla v njegove osebnostne pravice.

Višje sodišče je odločilo, da so zapisi na račun Marka Jakliča v knjigi Dosje Rokomavhi takšni, da posegajo v njegove osebnostne pravice. Zato se bo morala avtorica Ana Angela Jud (zdaj Lapuh) nekdanjemu predsedniku uprave Vzajemne opravičiti, preklicati navedbe in plačati šest tisoč evrov odškodnine z obrestmi od oktobra 2006.

Sklicevala se je na pravico do svobode izražanja

Kot poroča Delo, bo morala preklicati navedbe, da je aktualni direktor Lekarn Ljubljana "brezobzirna baraba", da je "pokvarjen", "cvikator", da je "pobral ves denar od zavarovancev Vzajemne" in "da je zagrešil malomarno krajo". Preklicati in opravičiti se bo morala tudi za navedbe, da se "Marko-Čarko" ukvarja s črno magijo, da je grozil predsednikom vlade, plačeval Božu Novaku in Franciju Zavrlu ter da je imel prste vmes, "ko je bil Dušan Kidrič pošprican s sprejem in je bil na smrt prestrašen, da ga bodo ubili". Judova je zatrjevala, da je v knjigi brez slabih namenov želela pokazati, kako poteka trgovanje z informacijami, sklicevala pa se je na pravico do svobode izražanja.

Ker je izid knjige predstavila na novinarski konferenci pred petimi leti, bo morala na enak način objaviti opravičilo in preklic spornih navedb, in sicer pred novinarji Dela, Dnevnika, Večera, Financ, TV Slovenija in Pop TV. Poleg šest tisoč evrov odškodnine bo morala plačati še dobrih deset tisoč evrov pravdnih stroškov.

Komentarjev 6
  • tomazz 14:47 27.maj 2016.

    Zakaj bi morali plačati, saj niso povedali resnice ...

  • hubertfast 07:48 03.november 2011.

    Mene pa zanima, kdaj bodo Jakliču porušili črno gradnjo, zgleda, da nikoli.

  • maneken 16:12 02.november 2011.

    in kako dokažeš, da je eden "baraba"? Cvikator? Torej, da si pisal(a) resnico.