Slovenija
181 ogledov

Ana Roš je najboljša na svetu

Ana Roš, Chef’s Table Chef’s Table/Netflix
Ano Roš je revija The World's 50 Best Restaurants razglasila za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

"Naključna chefinja, ki je postavila slovensko kuhinjo na zemljevid," so besede, s katerimi so pri The World's 50 Best Restaurants opisali slovensko mojstrico Ano Roš, ki vodi restavracijo Hiša Franko. Roševa, ki se je v kuharske vode podala po naključju, jih je prepričala s svojimi kreacijami. "Kuhinjo v Hiši Franko je prevzela brez kulinarične izobrazbe, brez izkušenj z vodenjem restavracije in ne brez želje, odpovedati se svojim ambicioznim kariernim načrtom. Skoraj dvajset let kasneje, je postavila svojo državo na gastronomski zemljevid, posnela epizodo Netflixove serije Chef's Table in bila izbrana za naboljšo kuharsko mojstrico na svetu."

Roševa je v pogovoru za omenjeno revijo dejala, da  so včasih gostje prihajali k njej in bili po odhodu presenečeni nad izkušnjo. Po sodelovanju v Netflixovi seriji pa se je vse skupaj spremenilo. "Vedeli so, da bo hrana dobra. Bili so radovedni, kar mi je dalo svobodo za ustvarjenje. Bolj ustvarjalna kot sem bila, bolj srečni so bili gostje," je povedala. Danes gostje iz celega sveta romajo k njej, da bi okusili njene mojstrovine.

Ker je prevzela gostilno, oče ni govoril z njo

Nagrada je priložnost, da bo lahko pokazala najboljše, kar premore Slovenija. Obenem pa se zaveda, da mora osvojeni naziv pametno izkoristiti. "Našo zgodbo gradimo dolgoročno. Hiša Franko je naša hiša. Nimamo investitorjev in partnerjev. S tem kar delamo, moramo preživeti. Mislim, da je to velika priložnost za celotno regijo v kulinaričnem smislu," je prepričana Roševa. 

Ko se je odločila prevzeti kuhinjo v Hiši Franko, je zavrnil ponudbo za diplomatsko mesto v Bruslju, zaradi česar je takrat oče nehal govoriti z njo. Danes je to pozabljeno. "Moj oče je zelo ponosen. Mama pa še vedno misli, da bi bilo dobro imeti diplomata v družini. Zanjo je to samo kuhanje." 

Ani Roš bodo nagrado podelili 5. aprila na prireditvi v Melbournu. 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:08 25.januar 2017.

    Pri nas se vse začne in konča pri politiki ,tako kot v Severni Koreji . Zakaj Joc Pečečnik ne dobi dovoljenja za obnovo Plečnikovega stadiona ? Plečnika opevajo vsi ,od politiki do akademske buržoazije ,pozna ga ves svet .........NIČ.............politika ima ...prikaži večma premočno zaledje .

  • morček 09:57 24.januar 2017.

    Lahko smo ponosni, uspela je brez stricev iz ozadja in raznih pomoči, tudi finančnih, kot so jih bili deležni nekateri, ki jih tako radi izpostavljate. Brava!

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:49 24.januar 2017.

    Čestitke.... Koliko talentov premore Slovenija, koliko brihtnih glav in pridnih rok.... Pa smo vseeno tako na psu. Škoda, škoda....