Slovenija
50 ogledov

Analizo bodo naredili v tujini

Ekološka patrulja Alpe Adria Green je sledila tovornjakom. (Foto: Alpe Adria Gre Žurnal24 main
Črno odlagališče. Odpadni material v kraško jamo, povezano z Ljubljanico.

Na območju Vrhnike nastaja novo črno odlagališče, zatrjujejo v mednarodnem društvu za zaščito okolja Alpe Adria Green (AAG).

Nanje se je konec oktobra obrnil občan z območja Vrhnike. Obvestil jih je, da so kraško jamo v bližini njegovega doma začeli zasipavati z odpadnim materialom. “Jama je po naših predvidevanjih povezana z izvirom Ljubljanice, ki je oddaljen približno tri kilometre od te lokacije,” pravijo v AAG. Občan je podal tudi prijavo na inšpektorat za okolje in prostor, ki pa mu do danes še ni odgovoril.

Material iz vojašnice
Predstavniki AAG so odšli na odlagališče in ugotovili, da dva tovornjaka zasipavata kraško jamo in parcelo. Med odpadnim materialom so po njihovih podatkih gradbeni ostanki, plastika, smeti in sumljive primesi. Odpadke so vozili iz zgornje vojašnice na Vrhniki. “Od 27. do 30. oktobra sta tovornjaka opravila približno 60 voženj, kar pomeni, da sta navozila za približno 700 kubičnih metrov materiala,” ugotavljajo pri organizaciji. Odvzeli so vzorce sumljivih snovi in jih poslali na analizo partnerski organizaciji v Kanado, saj kot pravijo, slovenskim analizam ne verjamejo več.

Po naročilu občine?
V AAG menijo, da gre pri odvozu za naročilo občinskih služb, da nekomu pripravijo parcelo, ki bo primerna za postavitev stanovanjskega objekta.

“Na območju Strminice se je v preteklosti to že dogajalo, saj so z blagoslovom inšpekcijskih služb tam čez privatno zemljišče zgradili cesto, ki ne obstaja v nobenem prostorskem aktu. Ko so krajani to prijavili inšpekcijski službi, je ta ukrepala tako, da je eni družini pregledala greznico, ki je zgrajena po predpisih, sporno cesto pa je pustila pri miru,” opozarjajo v AAG.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.