Slovenija
307 ogledov

Anderlič bo plačal tudi Karitasu

Jože Anderlič. Suzana Kos
Nepremičninski mogotec Jože Anderlič mora zaradi zlorabe položaja plačati milijon evrov kazni.

Anderlič je priznal krivdo v zadevi Hypo Upro in se s tožilstvom pogodil za pogojno kazen leto in pol zapora ter milijon evrov denarne kazni. Predobravnalni narok za soobtoženega Andreja Oblaka, nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultance pa še ni končan, ker njegova zagovornica vztrajno navaja nove dokazne predloge.

Tožilstvo sicer obema očita zlorabo položaja pri nakupu in prodaji podjetja Hypo Upro. Pri tem naj bi bila družba Hypo Alpe Adria Consultance oškodovana za dober milijon evrov.

Prodala in kupila

Projektna družba Hypo Upro, ki jo je ustanovil Hypo Alpe Adria Consultants, je leta 2004 na zemljiško knjigo vložila predlog za vpis lastninske pravice na skoraj 21 tisoč kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Nekaj mesecev pozneje je Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14 tisoč evrov prodal liechensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka.

Anderlič, ki je 60-odstotni lastnik Kranjske Investicijske družbe, lastnik Monsa ter 60-odstotni lastnik družbe Raitenburg, je bil v tistem času direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

800 tisoč evrov končalo na Anderličevem računu

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si vpleteni nakazali na različne bančne račune. 800 tisoč evrov naj bi končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechensteinu, 686 tisoč evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400 tisoč evrov naj bi dobili še dve liechensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak.

Anderliču ne bo treba za zapahe, če v treh letih kaznivega dejanja ne ponovi. Vrniti pa mora 800 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, dvesto tisočakov pa mora nakazati v dobrodelne namene, sto tisoč Karitasu in sto tisoč Rdečemu križu.

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 16:58 03.april 2015.

    Jaz bi tudi plačal, če bi mi oblasti pustile nekaznovano toliko pokrasti.

  • Papaja Popi 13:45 03.april 2015.

    Zaplenit vse premoženje njemu in njegovim sorodnikom potem pa naj dokazujejo kaj je ali kaj ni bilo njegovega, da si zapomnijo za vedno..Lopovi !!!!!!!!!!!!Ko povrnejo vso škodo pa zapret do konca življenja.