Slovenija
79 ogledov

Andrej Baričič vendarle odstopil

Andrej Baričič Anže Petkovšek
Z univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da je Andrej Baričič, ki je funkcijo generalnega direktorja opravljal kot vršilec dolžnosti, danes nepreklicno odstopil in prekinil pogodbo o zaposlitvi.

Da je Andrej Baričič, ki mu je največja koalicijska stranka SMC odpovedala podporo pri imenovanju za generalnega direktorja UKC, dal odpoved, so z UKC sicer sporočili že prejšnji ponedeljek, vendar Svet UKC Ljubljana na včerajšnji seji ni odločal o novem v. d. generalnega direktorja, saj odstopne izjave Baričiča niso dobili. Kot je pojasnil predsednik sveta Tomaž Glažar, je Baričič prvo informacijo o njegovi odpovedi označil za novinarsko raco.

Bo odstopil tudi Glažar?

Da bo v primeru, če vlada ne bo dala soglasja k Baričičevemu imenovanju, odstopil tudi sam, je napovedal tudi Glažar. K odstopu ga je pozval tudi najvešji zdravniški sindikat Fides. 

Ministrica Baričiča podpirala

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je Baričiča ves čas podpirala, njegovega dela v času, ko je vodil UKC Ljubljana, ni želela komentirati. Ponovila pa je, da je šlo za kandidata sveta zavoda, ki ga je ta po predstavitvi strateškega programa UKC na tajnem glasovanju izbral z osmimi proti trem glasovom. Zanjo pa je to potrditev, da je imel Baričič dober program, da je prepričal svet zavoda in ni imela nobenega razloga, da ne bi spoštovala te odločitve.

"So pa kasnejši dogodki ali, če hočete, izjave v medijih pokazali druge zadeve, zato zdaj tak razplet, kot je," je še dodala. 

Kolar Celarčeva napovedi vseh koalicijskih strank, da ne bodo dale soglasja k imenovanju Andreja Baričiča za generalnega direktorja UKC, sicer ni razumela kot nezaupnico svojemu delu. 

Če bo deževalo, bom odstopil malo kasneje

Baričič se je že takoj od imenovanja za v. d. generalnega direktorja avgusta letos znašel pod številnimi kritikami javnosti in medijev, veliko kritik je letelo na način njegovega komuniciranja.

Tudi premier Cerar pa je kot razlog za nepodporo navedel Baričičeve izjave. Baričič je namreč navajal, da je čas njegovega čakanja na podporo vlade odvisen tudi od vremena. "Če bo vreme lepo in bom lahko šel na turno smuko, nekoliko prej, če bo deževalo, pa bom odstopil malo kasneje," je povedal za Radio Slovenija. 

Že prej sta ostali koalicijski stranki SD in DeSUS sporočili, da Baričiča ne podpirata. Vlada sicer o njegovem imenovanju še ni odločala.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 12
  • dragec 13:05 25.november 2015.

    BARIČIČ = BARIČEVIČ

  • Tone Mihelčič 08:05 25.november 2015.

    Ja skrajni čas da je odstopi...no sicer ni nikdar res nastopil mesti v.d.....obnašanje kot slabo vzgojen otrok

  • blueone 03:00 25.november 2015.

    bil je že čas, saj kakšne izjave je pa imel...