Slovenija
48 ogledov

Android beleži vsak vaš klik

telefon, mobilnik Žurnal24 main
Program podjetja Carrier IQ beleži vsak pritisk tipke na vašem Android telefonu in ga prepošlje neznanim naslovnikom, trdi raziskovalec Trevor Eckhart. Težava je v tem, da je sledenje v vsak telefon že vgrajeno in ga je zelo težko odstraniti.

Program omenjenega podjetja beleži lokacijo telefona, beleži, katere tipke ste pritisnili in katere strani ste obiskali, koga ste klicali in tudi druge podatke o uporabi mobilnega telefona, trdi raziskovalec Trevor Eckhart.

Program je namenjen ponudnikom mobilne telefonije in proizvajalcem telefonov, da bi z njim ocenili kvaliteto omrežja, težave pri posameznih napravah in "na splošno izboljšali uporabnikovo izkušnjo", pa so se na navedbe odzvali v podjetju Carrier IQ. Raziskovalcu so želeli sodno preprečiti vse nadaljnje raziskovanje in objave s tega področja, a so bili zahtevo prisiljeni umakniti.

Tudi Nokie, Blackerryji, iPhoni ...

"Zberemo ravno toliko podatkov, da razumemo, kakšne izkušnje ima uporabnik s telefonom in izvemo, če ima kakšne težave s povezavo. Vsebine sporočil, fotografij, videoposnetkov in podobnega s tem orodjem ne spremljamo in ne moremo spremljati," so za portal Cnet povedali pri enem od mobilnih ponudnikov, ameriškem Sprintu.

"Če gre le za nadzor delovanja omrežja, zakaj ne bi uporabnikom dali možnosti izbire? Vsako tako obsežno sledenje osebnih podatkov bi moralo biti stvar izbire posameznika," je za Cnet še povedal Eckhart.

Čeprav je sledenje odkril na telefonu z operacijskim sistemom Android, pa programi tega podjetja niso omejeni le na omenjene mobilnike. Vgrajen naj bi bil v mobilnih telefonih Nokia in Blackberry, po zadnjih podatkih pa tudi v mobilnikih proizvajalca Apple.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.