Slovenija
5951 ogledov

Anela Šabanagić: "Ni premajhnega prispevka, premajhne prijaznosti.”

Covid-19 in božično-novoletni prazniki Profimedia
Dobrodelna božična štafeta Nuna: Priljubljene mame "privozičkale" 1.000 evrov za dijake iz grozljivih razmer ...

"V zadnjem času smo zasledili čedalje več zgodb, kjer so dijaki ostali brez finančne in osebne podpore staršev. Pa naj bo to zaradi novih partnerjev staršev, zaradi finančnih težav, malce težjega najstniškega obdobja, ali pa čisto brez razlogov," so nam zaupali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

Posledično so nekateri dijaki zaradi domačih težav še ponavljali letnik, s tem pa izgubili edini prihodek, državno štipendijo. "Sami, v sodelovanju s CSD-ji ali lokalno skupnostjo so se obrnili tudi na nas, da smo jim omogočili plačilo dijaškega doma, ki je za njih sočasno postal tudi edini dom, edino toplo okolje, kjer so vsaj malo sprejeti in se lahko šolajo naprej, brez glasnih družinskih prepirov, zaničevanj in krhanja samopodobe," opisujejo.

Za starše so bili ti otroci v številnih primerih videni kot breme. Breme, ki prazni hladilnik, breme, ki prazni bančni račun in breme, ki ne prinaša financ v družino: "Tako so bili pod pritiski, da naj ne nadaljujejo s srednješolskim izobraževanjem, naj se zaposlijo, ostanejo doma in pomagajo pri ostarelih sorodnikih, s tem pa mladostniki zaradi pristiskov na stranski tir postavijo svoje želje in izobraževanje, ki vsekakor odpira vrata v večje in boljše možnosti zaposlitve."

Da bi čim več dijakom, ki živijo v grozljivih razmerah, omogočili dostojno življenje, so na pomoč tudi letos prihitele Anela Šabanagić in ostale dobrodelne mamice ter Mali zakladi.

Tisoč evrov za dijake, ki nimajo niti osnovnih dobrin

Že tretje leto zapored so Anela Šabanagić in Mali zakladi združili moči in organizirali zbiranje sredstev za otroke v stiski pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Tudi letos so se z željo, da bi lahko praznične dni polepšali pomoči potrebnim, združili v dobrodelnosti. V sodelovanju z blagovno znamko Nuna Slovenija in priljubljenimi mamami iz vse Slovenije je v mesecu decembru potekala druga Dobrodelna božična štafeta Nuna.

Anela Šabanagić | Avtor: Anela Šabanagić in Mali zakladi obdarujejo Anela Šabanagić in Mali zakladi obdarujejo

Vsaka od sodelujočih mam, sicer ponosna lastnica otroškega vozička Nuna, je z rdečo pentljo »odvozičkala« en kilometer in tako prispevala 200 evrov. S predajo štafete in skupaj »odvozičkanimi« kilometri so mamice zbrale 1000 evrov za Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Verigo dobrih ljudi.

Veriga dobrih ljudi družinam z nepreskrbljenimi otroki nudi celostno pomoč pri reševanju stisk. Omogoča jim ne samo finančno in materialno pomoč, temveč tudi psihosocialno, svetovalno in pravno pomoč. Predajo štafete v obliki rdeče božične pentlje in vozičkanje mamic smo lahko spremljali tudi preko Instagrama. Priljubljene mame Anela Šabanagić, Saša Zor, Aleksandra Stevanović, Rebeka Fink, Vita Starman in Lara, avtorica bloga Larin svet, so k sodelovanju povabile tudi svoje sledilce, s katerimi so delile svoje sprehode preko video in foto vsebin.

"Najlepše v življenju so stvari, ki se jih lahko deli. Iz srca hvala vsem, ki ste podprli ta dobrodelni projekt. Pri tovrstnih projektih se še bolj kot sicer zavedamo, kako močni smo, ko delujemo povezano," sporočajo z Malih zakladov.

Dobrodelno božično štafeto Nuna je zaključila Anela Šabanagić z besedami: "Povezovati se je zmeraj lepo, še posebaj če gre za dober namen. Pomembno se je zavedati, da vsaka, še tako majhna pozornost, lahko komu polepša ali olajša dan, teden, življenje. Ni premajhnega prispevka, premajhne prijaznosti. Bodite prijazni.” 

Tu pa v zgodbo vstopate tudi vi, dragi bralci. Za dijake, ki zaradi hudih razmer živijo v dijaških skupnostih, so na ZPM odprli poseben račun, kjer lahko donirate po svoji zmožnosti.

Donacijo lahko nakažete na:

  • ZPM Lj. Moste – Polje, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
  • TRR: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank Slovenija)
  • SWIFT/BIC: HAABSI22
  • Sklic: SI00 650

Pomagate pa lahko tudi s poslanim SMS sporočilom:

  • Pošlji SMS: Veriga na 1919 (1 EUR)
  • Pošlji SMS: Veriga5 na 1919 (5 EUR)

Kdo so dijaki, ki potrebujejo pomoč?

Matej je bil priden fant, v osnovni šoli je bil odličnjak. "V očeh staršev je bil ničvreden, že odkar sam pomni. Srednja šola sploh ni bila možna izbira v očetovih očeh, čeprav je imel fant same odlične ocene v osnovni šoli," so nam njegovo zgodbo opisali pri Zvezi prijateljev Mladine Ljubljana Moste - Polje. Doma je moral pomagati pri delih, skrbel je za ostale člane gospodinjstva in upošteval očetova navodila, sočasno pa še služil s priložnostnimi deli. "Da ga je v neogrevani hiši zeblo, ni bil očetov problem. Peč na drva, ki je zakadila celotno sobo, je bila dovolj dobra zanj," opisujejo.

Zaupali so nam tudi zgodbo dveh srednješolk, sestric, ki sta kmalu po mamini zvezi z novim partnerjem ostali na cesti. "Prej prav dobri v šoli, sta počasi tonili v šolskem uspehu. Vse njune prihodke in štipendijo je vzela mati. Zaradi neprestanega kreganja in nagajanja z zaklepanjem vhodnih vrat, sta ponavljali letnik," opisujejo na ZPM. S tem sta tudi izgubili štipendijo, zato so se začeli novi prepiri, novi pritiski, da naj odideta od doma in naj se zaposlita. Hkrati sta sestrici gledali, kako se za njunega polbratca zelo lepo skrbi. "Dekleti smo spoznali, ko sta bili v hudi stiski, saj eni niso plačali študentskega dela in nista imeli niti sredstev za osnovno higieno," dodajajo na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

"Včasih si težko predstavljamo, da starši lastne otroke postavijo v takšne težke situacije, kjer ostanejo čisto sami. Vendar se to vseeno dogaja, mladostniki pa v najbolj ranljivih letih, kjer si izoblikujejo svojo samopodobo - dobijo občutek splošne nesprejetosti, ničvrednosti in začnejo dvomiti vase in v svoje sposobnosti, kar pa hitro lahko vodi do tega, da obupajo nad seboj," so sklenili pri ZPM.