Slovenija
2815 ogledov

Angelika Mlinar postala ministrica, odločil je en glas

volitve v evropski parlament 2019, Angelika Mlinar Saša Despot
Za las postala ministrica, rešil jo je Jelinčič.

Po dolgem dnevu številnih sestankov, prepričevanj in kupčkanja z glasovi, so poslanci državnega zbora Angeliko Mlinar potrdili za novo kohezijsko ministrico. Za potrditev je zadostovala navadna večina. 

Mlinarjeva, ki je je ministrska kandidatka SAB Alenke Bratušek, je dobila 44 glasov podpore, 43 poslancev je bilo proti.  Za so glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca DeSUS, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti, v opoziciji, tudi Levici so bili proti. Zadostno večino sta Mlinarjevi zagotovila poslanca SNS, Zmago Jelinčič, ki ga na seji ni bilo in Dušan Siško, ki se je vzdržal.

Proti Mlinarjevi prav tako ni glasoval poslanec SDS Andrej Šircelj, ki je v tujini. 

Matična odbora sta jo zavrnila

Mlinarjeva na glasovanje v DZ prišla s slabo popotnico, saj ji pristojna parlamentarna odbora nista prižgala zelene luči.

"To ni glas proti Angeliki Mlinar, to je glas proti Šarčevi vladi," so svoj glas utemeljevali v NSi. 

Koalicija Koalicija na preiskušnji Slovenija Bratuškova: Šarec naj odstopi, če Mlinarjeva ne bo potrjena

"Slišal sem, kako sem izključno jaz odgovoren in je Mlinarjeva izključno moj predlog. Formalno res, ampak je tudi predlog koalicije, v koalicijski pogodbi piše, da delamo skupaj in glasujemo skupaj," je pred glasovanjem poudaril predsednik vlade Marjan Šarec. Proti Mlinarjevi je glasoval tudi poslanec koalicijskega DeSUS Robert Polnar.

"Po letu in pol manjšinske vlade bi pričakovali kandidata, ki bi imel široko podporo," je pred glasovanjem dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

"Angelika Mlinar si zasluži pohvalo zaradi njene trdoživosti," pravi Franc Jurša, DeSUS.

Šarec pozval k spoštljivosti

Šarec je izrazil obžalovanje zaradi razprave na pristojnih odborih, kjer je bilo veliko govora o pridobitvi slovenskega državljanstva. Mlinarjeva je pred imenovanjem, po tem, ko je vlada odločila, da je njeno državljanstvo nacionalnega pomena, slovensko državljanstvo dobila po hitrem postopku, obdržala pa je tudi avstrijsko državljanstvo.

"Je Slovenka. Z dušo in srcem je Slovenka. Je bila pa avstrijska državljanka, ker je ta del Koroške po plebiscitu postal Avstrijski," je dejal Šarec. "To v ničemer ne vpliva na imenovanje in njene sposobnosti," je dejal Šarec in poslance pozval, da so v razpravi do Mlinarjeve spoštljivi. 

Angelika Mlinar Slovenija Vse v enem dnevu: Postala naša državljanka in kandidatka za ministrico

Nova trenja med DeSUS in SAB

Podpora Mlinarjevi je bila še do zadnjega negotova, na tehtnici je bika stabilnost manjšinske vladne koalicije. Odnosi med SAB in DeSUS so se še zaostrili. Zaradi odločitve Polnarja, da glasuje proti koalicicijski kandidatki,  je predsednica SAB Alenka Bratušek DeSUS očitala, da se ne drži koalicijske pogodbe. Zato se že postavljajo vprašanja, ali lahko Bratuškova in Erjavec v tej vladi še sodelujeta. Ugotoviti bo treba tudi, ali Polajnar po dveh glasovanjih proti vladnim predlogom, še ostaja koalicijski poslanec. "Želim, pozivam in pričakujem, da bomo opravili delo, kjer nam je mesto in se ne bomo več toliko ukvarjali z drugimi," pa partnerjem sporoča Šarec. 

Komentarjev 27
  • Avatar praufo
    praufo 16:40 20.december 2019.

    to je čista kalkulacija vseh teh vlad, ki so samo zato, da naberejo neke kadre za ministre, poslance, svetnike in vse kar v politiko spada ... čisto štukanje dreka in nič drugega ... eni in isti so na sceni, cerar, ...prikaži več bratušek, da ne govorimo o erjavcu, židan in vse podobno sranje ... to je proporcionalni volilni sistem kjer vsakič malo premešajo "mineštro" ... kadruje se pa po principu "naš je", skoraj kot enopartijski sistem z obliko szdl, kjer so malo mutili ... ampak bistvo je, da je naš

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:50 20.december 2019.

    Proti njej so glasovali, ki jih je poln gobec e evropskih vrednot.

  • Kmodri 11:11 20.december 2019.

    Avstrijska državljanka slovenska ministrica. Človek, bi mislil,, da gre za prvo aprilsko šalo. Šarec, pojdi.