Slovenija
5444 ogledov

Anita Ogulin: "Z veliko hvaležnostjo ter tudi ponižnostjo soglašam, da ..."

Anita Ogulin Zajem zaslona Anita Ogulin
Vsi poznamo njena srčna dejanja, njeno vztrajnost in željo pomagati tistim, ki jo potrebujejo. Organizacija spreminja ime v Zveza Anita Ogulin & ZPM.

Anita Ogulin je edinstvena, je pogumna, močna, prijazna, vselej dostopna in skromna, ki je svoje življenje posvetila tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Aktivna ostaja kljub bolezni, v lanskem letu je med drugim osebno obiskala čisto vsa poplavljena območja po Sloveniji, se borila za pomembne sistemske spremembe in nadaljevala s svojim življenjskim poslanstvom.  

Danes je njena ekipa novinarjem predstavila veliko spremembo v imenu. Zveza Prijateljev Mladine Ljubljana Moste - Polje se spreminja v Zvezo Anita Ogulin & ZPM. Anita Ogulin se zaradi zdravljenja ni uspela udeležiti novinarske konference, so pa predvajali njeno sporočilo: 

Neizmerno sem ponosna na ekipo teh čudovitih sodelavcev. Neizmerno sem hvaležna vsem podpornikom, botrom, donatorjem, partnerjem, medijem, ki nam zaupajo in ki s skupnimi močmi vsak dan bijemo boje za boljši jutri vseh otrok in mladine, vseh tistih, ki so potrebni naše pomoči. In kljub temu, kar smo že do sedaj neverjetnega storili, se naše delo žal nikoli ne konča. Ampak to nam ne jemlje zagona, temveč nam daje energijo, ker vidimo, kaj vse lahko skupaj dosežemo v celi Sloveniji. In tako bo še naprej. Z veliko častjo, z velikim priznanjem, veliko hvaležnostjo ter tudi ponižnostjo pa soglašam, da se moje ime doda imenu organizacije. To hkrati sprejemam s popolno mirnostjo, saj vem, da ravnamo dobro in prav. In da moji čudoviti sodelavci dnevno ne samo bijejo tekoče bitke, ampak prepoznavajo izzive prihodnosti ter jih tudi dobro in prav ves čas nagovarjajo..

Anita Ogulin, predsednica

Zveza Anita Ogulin | Avtor: A. Š. A. Š.

V ničemer ne spreminjajo organiziranosti

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje (ZPM MP) je sicer humanitarna organizacija v javnem interesu, ki je z ustanovitvijo programa Botrstvo v Sloveniji leta 2010 je postala vseslovenska humanitarna organizacija. Največje zasluge za to ima njena dolgoletna predsednica Anita Ogulin.

Na podlagi predloga upravnega odbora ZPM MP je skupščina organizacije sprejela odločitev, da ZPM MP preimenuje v Zveza Anita Ogulin & ZPM. Preimenovanje v ničemer ne spreminja organiziranosti in dejavnosti organizacije, ampak uresničuje potrebo po razumevanju in zavezi nadaljnjega uresničevanja vseslovenskega ter sistemskega delovanja organizacije.

ZPM Moste-Polje je humanitarna organizacija v javnem interesu, ki deluje že skoraj 70 let. Nacionalni pomen je organizacija dosegla z ustanovitvijo programa Botrstvo v Sloveniji leta 2010. Od takrat so, samo v programu Botrstvo, pomagali že več kot 13.000 otrokom iz vse Slovenije, zbrali več kot 33 mio € sredstev in povezali več kot 10.000 botrov v neizmerni krog solidarnosti in razvoja. 

Leta 2013 so v ZPM MP pričeli tudi z nudenjem brezplačne pravne pomoči, v katerem so do danes obravnavali in uspešno rešili že več kot 5.200 primerov, predvsem na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev.

Humanitarne projekte so leta 2018 združili v vseslovenski humanitarni program Veriga dobrih ljudi, kjer so pomoč pri prebijanju primeža revščine nudili že mnogotisočim družinam. Svoje podporne dejavnosti z namenom preprečevanja socialne izključenosti pa izvajajo tudi v Večgeneracijskem centru Skupna točka, ki deluje na dveh lokacijah, v Ljubljani in na Vrhniki. S programom Dobro sem, programom za krepitev duševnega zdravja, pa dajejo velik poudarek tudi na duševno zdravje otrok, mladostnikov in odraslih.

Iz začetnih dveh sodelavk več kot 20 let nazaj, organizacijo sedaj tvori 25 sodelavcev, ki jim pomaga več kot 16 zunanjih terapevtov in več kot 100 aktivnih vzgojiteljev, ki spremljajo otroke na taborih in letovanjih čez vse leto.

Zveza Anita Ogulin | Avtor: A. Š. A. Š.

"ZPM MP je že dve desetletji vseslovenska humanitarna organizacija. In največje zasluge za to ima Anita Ogulin. Anita je zagotovo oseba, ki nedvoumno spreminja družbo in pušča neverjetne sledi. Anita je, skupaj z ekipo sodelavcev,  donatorjev, partnerjev, medijev, botrov, podpornikov, ustvarila ZPM MP, ki ga poznamo danes. Slovensko humanitarno organizacijo. Upravni odbor ZPM MP je že dlje časa dobival številne predloge, da bi veljalo ZPM MP dati ime, ki si ga zasluži. Ki je enak pomenu nacionalne humanitarne organizacije. In ki je sinonim za požrtvovalnost in transparentnost. Zato smo sprejeli odločitev, da ZPM MP preimenujemo v Zveza Anita Ogulin & ZPM. Preimenovanje v ničemer ne spreminja organiziranosti in dejavnosti organizacije, ampak še naprej uresničuje potrebo po razumevanju in zavezi nadaljnjega uresničevanja vseslovenskega in sistemskega delovanja organizacije," je dejala podpredsednica  Alenka Petkovšek

"Ne bomo se spreminjali. Še naprej bomo ustvarjali programe in projekte za otroke, mladostnike in družine na podlagi prepoznavanja njihovih potreb v družbi. Naša prioriteta ostajajo enake možnosti otrok in mladostnikov ter zagotavljali celostno pomoč družinam v stiski in opozarjali na luknje v sistemu, ki onemogočajo bolj dostojno reševanje njihovih stisk. Ostajamo zavezani prizadevanjem za uresničevanje zaupanja, ki nam ga vsi podeljujete. In še naprej bomo premikali meje. Pod imenom Zveza Anita Ogulin &ZPM," je poudarila sekretarka organizacije Tanja Petek. 

Komentarjev 4
  • lojs 14:37 15.maj 2024.

    gospa se je toliko naprezala, da je zbolela, vse lepo in krasno, ampak kar je preveč je preveč ... na koncu je tudi bog nad nami, ne moreš vsega sam

  • Ender3 14:24 15.maj 2024.

    Hvaležen priklon ga.Ogulin vsemu, da dobre počnete za revne in onemogle, mlade in stare !